Padanje domin okoli predsednika ZDA

Policija je aretirala Trumpovega dolgoletnega zaupnika Stona.
Fotografija: Roger Stone je odšel s sodišča v zameno za četrt milijona dolarjev varščine. FOTO: Joe Skipper/Reuters
Odpri galerijo
Roger Stone je odšel s sodišča v zameno za četrt milijona dolarjev varščine. FOTO: Joe Skipper/Reuters

New York – Ameriška zvezna policija FBI je včeraj aretirala še enega dolgoletnega svetovalca Donalda Trumpa, obtoženega laganja, poskusov vplivanja na priče in oviranja uradnih postopkov. Roger Stone je odšel s sodišča v zameno za četrt milijona dolarjev varščine, v kratki izjavi pa poudaril, da je nedolžen in da ne bo krivo pričal proti predsedniku.


 
Aretacijo je ukazal posebni preiskovalec Robert Mueller, ki išče morebitne povezave med – domnevno – ruskim posegom v predsedniške volitve in Trumpovo kampanjo. FBI je že pred zoro vdrl v floridsko prebivališče razvpitega republikanskega operativca, ki je pred sodnika prišel vklenjen v verige. Obtožnica ga povezuje z enim od ključnih elementov ruskega posega, vdorom v strežnike za e-pošto demokratske stranke in objavo ukradene e-pošte na žvižgaški strani Wikileaks. Preiskovalci so zapisali, da naj bi bil Stone v času okoli razkritja ukradene pošte v rednih stikih s predstavniki Wikileaksa (v obtožnici je navedena kot »organizacija 1«) in s Trumpovo kampanjo. Tako naj bi predstavnikom kampanje »povedal, kdaj lahko pričakujejo nove objave organizacije 1«, te pa naj bi škodovale Trumpovi demokratski tekmici Hillary Clinton.

Trumpov krog že nekaj časa poskuša zmanjšati pomen sodelovanja. FOTO: Reuters
Trumpov krog že nekaj časa poskuša zmanjšati pomen sodelovanja. FOTO: Reuters

 

Zaprite ga
 

Obtožnica je pokazala, da poskuša Mueller dokazati povezavo vsaj enega udeleženca Trumpove kampanje z – domnevno – ruskim posegom. Predstavniki Wikileaksa zanikajo trditev ameriških obveščevalnih služb, da so jim e-pošto demokratske stranke izročili ruski agenti. Stone je na stopnicah sodišča in ob skandiranju protestnikov »zaprite ga, zaprite ga« dejal, da je žrtev lažnih obtožb, da nikoli ni sodeloval z Rusi in tako poskusil prispevati k Trumpovi izvolitvi ter da »ne obstajajo okoliščine, v katerih bi krivo pričal proti predsedniku ali se z lažmi poskušal otresti pritiska name«.

Stone, ki se hvali z uporabo umazanih političnih trikov, je kariero političnega operativca začel v času predsednika Richarda Nixona – na hrbtu ima vtetoviran njegov obraz –, nato pa desetletja deloval v najbolj temačnih hodnikih političnih kampanj. Med drugim je poslovno sodeloval s Paulom Manafortom, nekdanjim vodjem Trumpove kampanje in nekaj časa pričo v Muellerjevi preiskavi, a ga posebni preiskovalec zdaj obtožuje, da je ves čas lagal. Čeprav Stone ni bil uradni član kampanje, ga s Trumpom veže 40-letno prijateljstvo, newyorški nepremičninar se je obrnil nanj ob vseh svojih prebliskih, da bi kandidiral za predsednika države. Ko se je leta 2015 za to res odločil, je Stone ves čas sodeloval z njim in drugimi člani kampanje.

Stone, ki se hvali z uporabo umazanih političnih trikov, je kariero političnega operativca začel v času predsednika Richarda Nixona. FOTO: Alex Wong/Afp
Stone, ki se hvali z uporabo umazanih političnih trikov, je kariero političnega operativca začel v času predsednika Richarda Nixona. FOTO: Alex Wong/Afp

 

Ni zarote


Trumpov krog že nekaj časa poskuša zmanjšati pomen sodelovanja, predsednikov odvetnik Jay Sekulow je včeraj dejal, da obtožnica »ne kaže na zaroto z Rusijo, ne Stonovo ne kogarkoli drugega, pač pa se osredotoča na domnevne lažne izjave Stona pred kongresom«. Bela hiša je nemudoma poudarila, da floridska aretacija ni povezana s Trumpom, »predsednik ni naredil nič narobe, ni nobene zarote,« je sporočila tiskovna predstavnica Sarah Sanders. Trump, ki je zadnje dni nekoliko pozabil na rusko preiskavo, se je včeraj na twitterju vrnil k priljubljeni temi. »Največji lov na čarovnice v zgodovini države! NI ZAROTE! Obmejne kojote, prodajalce drog in tihotapce ljudi obravnavajo bolje. Kdo je opozoril CNN, da so bili tam?« je napadel preiskovalce in medije, ki so po njegovem izjemno pristranski.

Preberite še:

Komentarji: