Pahor: Umik ZDA je slaba novica

Slovenski predsednik je poudaril predanost Slovenije multilateralizmu.
Fotografija: Borut Pahor je govoril na 38. rednem zasedanju Sveta OZN za človekove pravice. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor je govoril na 38. rednem zasedanju Sveta OZN za človekove pravice. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ženeva – Odločitev ZDA, da se bodo umaknile iz Sveta ZN za človekove pravice, je »slaba novica za Svet ZN, Združene narode, ZDA in vsakogar, ki mu je mar za človekove pravice«, je v nagovoru na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Pahor je kot osrednji govornik na zasedanju in voditelj države, ki zdaj predseduje temu mednarodnemu telesu, pojasnil, da bo Svet ZN za človekove pravice brez ZDA šibkejši, a tudi prizadevanja ZDA za spodbujanje človekovih pravic po svetu bodo šibkejša. Ob tem je poudaril, da človekove pravice lahko uspešno promoviramo, če sodelujemo. Sodelovati moramo za izboljšanje dela Sveta ZN za človekove pravice. Sodelovati moramo v dobri veri in spoštovanju človeškega dostojanstva.



»Vsaka članica sveta, tudi Slovenija, bi morala vedno izpolnjevati svoje obveznosti  in ohranjati najvišje standarde na področju človekovih pravic, tudi s podporo in izvrševanjem mednarodnega prava in odločitev mednarodnih sodišč,« je še dejal Pahor. »Vladavina prava za vsakogar je temelj zaščite človekovih pravic,« je dodal.

Pahor je poudaril predanost Slovenije multilateralizmu, ki je »osrednji steber ZN«, sedanja multilateralna struktura pa je »pomembna za ohranjanje miru in varnosti, doseganje napredka in zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic«.

Komentarji: