Pakistanski premier: kako ugoditi sodišču, ne da bi predsedniku obrnil hrbet

Radža Pervez Ašraf se je zavezal, da bo rešil spor med sodno in izvršno vejo oblasti.

Objavljeno
27. avgust 2012 21.24
PAKISTAN-UNREST-POLITICS-FILES
Ju. K., zunanja politika
Ju. K., zunanja politika

Pakistanski premier Radža Pervez Ašraf se je pred sodiščem zavezal, da bo rešil dolgotrajni spor med sodno in izvršno vejo oblasti, v osrčju katerega leži stara korupcijska afera predsednika države Asifa Alija Zardarija.

Pakistansko vrhovno sodišče je odločilo, da ima premier čas do septembra, da naredi odločne korake k uveljavitvi odločitve sodišča, ki od vlade zahteva, da švicarske oblasti zaprosi za ponovno odprtje korupcijske preiskave proti predsedniku države Asifu Aliju Zardariju. Tri mesece po prevzemu vlade Ašrafu grozijo iste obtožbe, zaradi katerih je vrhovno sodišče Jusufa Razo Gilanija junija letos pregnalo s premierskega položaja, ker kljub nenehnim pozivom ni ukrepal v zvezi s preiskavo proti Zardariju. Pozornost je zdaj osredotočena na njegovega naslednika. V kolikor Ašraf ne bo upošteval volje sodnikov in vztrajal, da je predsednik države zaščiten z imuniteto, je lahko tudi on spoznan za krivega neupoštevanja sodišča.

Vrhovno sodišče je julija Ašrafu dalo mesec dni časa, da se izjasni, ali namerava v Švico poslati pismo in v njem zaprositi za nadaljevanje sporne preiskave. Med včerajšnjim nastopom je premier predsedujočemu sodniku dal zagotovilo, da bo našel pot iz spora, ki se vleče že več kot dve leti, s čimer si je pridobil najmanj tri tedne časa pred ponovnim zasedanjem vrhovnega sodišča, ki bo 18. septembra. Še pred mesecem dni je obramba vztrajala, da premier odločitve sodišča ne more uveljaviti, saj da je ta v nasprotju z ustavo, ki Zardariju daje imuniteto pred sodnim pregonom v času predsedniškega mandata.

Obtožbe proti Asifu Aliju Zardariju segajo v devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta bila predsednik in njegova žena, pred leti umorjena premierka Benazir Bhuto, osumljena prejemanja podkupnin od tujih podjetij, ki so želela poslovati s pakistansko vlado. Eno od teh je bila tudi neka švicarska družba, zaradi česar so v Švici sploh uvedli preiskavo proti Zardariju. Vrhovno sodišče vztraja, da se bori proti visokim oblikam politične korupcije, ki segajo v vrh vladajoče Pakistanske ljudske stranke (PPP), v kateri Zardari, skupaj s člani svoje družine drži glavne vodstvene položaje. Ker izvršna moč ostaja skoncentrirana v rokah članov družine Zardari-Bhuto, z aktualnim predsednikom države na čelu, nedavna razrešitev Jusufa Reze Gilanija v Pakistanu ni povzročila večje politične nestabilnosti.