Pakistanski premier za konec napadov brezpilotnih letal

Izvolitev Navaza Šarifa tudi uradno zaznamuje prvi prenos moči med dvema demokratično izvoljenima vladama.

Objavljeno
05. junij 2013 16.39
PAKISTAN-UNREST-VOTE-POLITICS-FILES
Ju. K., zunanja politika
Ju. K., zunanja politika

Islamabad - Navaz Šarif se je v svojem prvem govoru v vlogi predsednika vlade vnovič zavzel za konec preletov in napadov ameriških brezpilotnih letal na pakistanskem ozemlju.

Prvak Pakistanske muslimanske lige, zmagovalke majskih volitev, se je s podporo večine poslancev parlamentu kot prvi politik v zgodovini države še tretjič v svoji karieri zavihtel na premierski položaj. Njegova izvolitev, ki jo je podprlo 244 od 342 članov parlamenta, tudi uradno zaznamuje prvi prenos moči med dvema demokratično izvoljenima vladama.

Novi pakistanski premier je v svojem govoru pred poslanci predstavil prioritete mandata, med katerimi je kot ključne probleme države izpostavil sistemsko korupcijo, visoko brezposelnost in revščino. Pri tem je poudaril, da bo storil vse, da spremeni usodo Pakistana, a bil jasen, da volivcem ne misli dajati lažnih obljub. »Ljudje bi se morali zavedati, da je stanje naše države tako slabo, da ga je težko opisati z besedami.«

Napadi se morajo končati

Med govorom je znova pozval h končanju preletov in napadov ameriških brezpilotnih letal na tarče znotraj pakistanskega ozemlja, v katerih je od začetka vojne v sosednjem Afganistanu umrlo več sto pakistanskih državljanov. »Tako kot mi spoštujemo suverenost drugih, bi morali drugi spoštovati našo. Ta kampanja [napadov brezpilotnih letal] se mora končati.«

63-letni jeklarski tajkun, ki v bližnji prihodnosti načrtuje obisk Washingtona in srečanje z ameriškim predsednikom Obamo, se v podrobnosti svojih načrtov tudi tokrat ni spuščal. Zaveda se, da pakistansko javno mnenje ostaja izredno kritično do ameriških napadov.

Šarif je v petek po poročanju Al Džazire obsodil najnovejši napad ameriških trotov na severozahodu države, v katerem je bil po navedbah ameriških oblasti ubit drugi najvišji predstavnik pakistanskih Talibov.