Pakistanski protestniki: Prenehajte ubijati šiite

Svojci več kot 80 ubitih šiitov ne nameravajo pokopati svojih ljubljenih, vse dokler pakistanska vlada ne ukrepa.

Objavljeno
18. februar 2013 18.38
PAKISTAN-SHI'ITES/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad - Šiitska skupnost v kraju Hazara, ki leži na obrobju pakistanskega mesta Kveta, se je odločila za protest, s katerim od oblasti zahteva, naj ukrepa proti ekstremistom, odgovornim za krvavi bombni napad ta konec tedna. V napadu, za katerega je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Laškar i Džangvi, je življenje izgubilo 81 ljudi, skoraj 180 je ranjenih.  

Več kot 4000 žensk je danes v mestu, ki leži na jugozahodu države, ustavilo promet, obupani svojci ubitih pa so sporočili, da svojih ljubljenih ne bodo pokopali, vse dokler oblasti ne ukrepajo, poroča Al Džazira. Protesti, v znak solidarnosti s šiitsko skupnostjo, katera je bila v preteklih letih tarča številnih smrtonosnih napadov, so potekali tudi v drugih mestih po Pakistanu, sporočilo pa je bilo povsod enako: »Prenehajte ubijati šiite«. Promet je danes obstal tudi v največjem pakistanskem mestu Karači, kje so na poziv šiitske politične stranke svoje delo začasno prenehali opravljati številni vozniki javnih prevoznih sredstev in trgovci. Zaprte so ostale tudi šole.

To je bil sicer že drugi smrtonosni napad v kraju Hazara v zadnjem mesecu dni. Sredi januarja je bilo v samomorilskem napadu ubitih 95 ljudi. Načelnik tamkajšnje policije Vazir Han Nasir je sporočil, da so se s šiitskim  voditelji že začeli pogajati o prekinitvi stavke in jih poskušali prepričati naj pokopljejo mrtve. Predstavnik lokalne politične stranke Kajum Čangezi pa je zatrdil, da bodo mrtve k večnemu počitku položili šele, ko bodo oblasti sprožile vojaško operacijo, uperjeno proti skrajnežem.

Guverner province Balučistan Zulifikar Magsi je odgovornost za zadnji napad pripisal varnostnih silam, ki svojega dela ne morejo ali nočejo opravljati. »Ponavljanje tovrstnih napadov kaže na nesposobnost naših obveščevalnih služb,« je povedal v soboto.

Provinco Balučistan so v preteklih letih pretresli številni teroristični napadi, ki jih napaja razkol med večinskimi suniti in manjšinskimi šiiti, ki po poročanju AFP predstavljajo okoli petino celotnega pakistanskega prebivalstva. S sobotni napadom se je število žrtev sektaškega nasilja povzpelo na 200, v celotnem letu 2012 je v podobnih napadih življenje izgubilo okoli 400 ljudi.