Pakistansko potniško letalo pospremili britanski lovci

Po nepotrjenih informacijah se je na letalu sprla desetčlanska družina, ki se na zahtevo osebja ni hotela pomiriti.

Objavljeno
24. maj 2013 17.23
Britain Plane
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Pakistansko potniško letalo so britanske oblasti le deset minut pred načrtovanim pristankom v Manchestru zaradi incidenta na krovu preusmerile na letališče Stansted v Essexu. Vse do pristanka so ga spremljala britanska vojaška letala Typhoon, na letališču pa ga je pričakala policija.

»Zaradi ogrožanja letala smo aretirali dva moška. Stara sta 30 in 41 let. Odpeljali smo jih na policijsko postajo, kjer jih bodo zaslišali,« je sporočila tiskovna predstavnica policije v Essexu.

Letalo preusmerili zaradi družinskega spora

Kaj se je pravzaprav zgodilo na krovu letala, ni jasno. Mediji so sprva poročali, da sta moška grozila z uporabo orožja oziroma bombe. Anonimni vir pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da za vsem skupaj stoji družinski spor. »Na letalu je bila osem- oziroma desetčlanska družina, ki se je sprla. Ko jih je kabinsko osebje poskušalo pomiriti, so jim zagrozili, naj gredo stran, ali pa bodo razstrelili letalo.« Zaradi bojazni, da bi razmere ušle izpod nadzora,je pilot o incidentu obvestil pristojne službe.

Po poročanju BBC, bo policija od potnikov pobrala izjave, nato pa jim bodo priskrbeli prevoz do Manchestra.

Poostreni varnostni ukrepi

Letališče Stansted je sicer eno najmanj obljudenih londonskih letališč in kot tako najbolj primerno za obravnavo letal, na katerih je prišlo do varnostnih incidentov. Tiskovni predstavnik letališča je povedal, da so letalo osamili in da delo na letališču poteka nemoteno.

Pakistanko letalo s skoraj 300 potniki na krovu je iz Lahorja vzletelo ob  9.35 uri po krajevnem času, v Manchesteru pa bi moralo pristati ob 14. uri. Britanski mediji poročajo, da vojaška letala posredujejo, kadar potniško letalo odda klic v sili ali ko je z njimi prekinjena komunikacija.

Današnji incident se je sicer zgodil le dva dni po brutalnem napadu na 25-letnega britanskega vojaka Drummerja Rigbyja. Napadalca so aretirali na kraju dogodka, britanska policija pa je zaradi incidenta, ki ga obravnava kot teroristično dejanje, močno poostrila varnostne ukrepe.