Papež Frančišek sprejel izraelskega predsednika Peresa

Peres je dejal, da mora Sveti sedež pri stabilnosti Bližnjega vzhoda odigrati pomembno vlogo.

Objavljeno
30. april 2013 17.45
POPE-PERES/INVITE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Vatikan − Papež Frančišek je danes na zasebni polurni avdienci v Vatikanu sprejel izraelskega predsednika Šimona Peresa, piše Slovenska tiskovna konferenca.

Izraelski predsednik je papeža povabil na uradni obisk v Izrael. »Pričakujem vas v Jeruzalemu. Ne le jaz, pač pa vsi prebivalci Izraela,« je Peres po poročanju medijev dejal papežu. Poleg tega mu je podaril Sveto pismo v hebrejščini in latinščini. Po srečanju s papežem je novinarjem dejal, da mora Sveti sedež »odigrati pomembno vlogo v stabilnosti Bližnjega vzhoda«.

Frančišek pa je Izrael in Palestince po drugi strani pozval, naj se vrnejo k pogajanjem in »sprejmejo pogumne odločitve«. Papež je izrazil upanje, da bo ob pripravljenosti obeh strani in podpori mednarodne skupnosti dosežen sporazum, ki bo »spoštoval legitimna prizadevanja obeh ljudstev in bo odločilno prispeval k miru in stabilnosti v regiji«.

Peres bo sicer v sredo obiskal mesto Assisi, rojstni kraj svetega Frančiška Asiškega, katerega ime je izbral novi papež, Argentinec Jorge Mario Bergoglio. »Šel bom v Assisi in molil za vas,« je papežu dejal Peres.

Srečanje se po pisanju STA sicer odvija v pomembnem času za bližnjevzhodni mirovni proces. Arabska liga je namreč v ponedeljek prvič pristala na možnost, da bi lahko Izrael in Palestinci medsebojno zamenjali določena ozemlja, kar je menda prineslo preboj v mirovnem procesu. »To je zagotovo pomemben korak − pozdravljam ga,« je v odzivu na to odločitev v Jeruzalemu dejala glavna izraelska pogajalka Cipi Livni.

Delegacija Arabske lige je odločitev sprejela sinoči na pogovorih z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryem v Washingtonu. Katarski premier Hamad bin Jasem, ki je vodil delegacijo, je po pogovorih poudaril, da bi moral kakršen koli dogovor temeljiti na rešitvi dveh držav z mejami, kot so bile postavljene pred 4. junijem 1967. Obenem je izrazil podporo predlogu ameriškega predsednika Baracka Obame, da bi bila mogoča »primerljiva in medsebojno dogovorjena zamenjava ozemelj v manjšem obsegu«, da bi lahko meje odražale realno stanje na terenu, še piše STA.