Papež med mašo v Kalabriji pozval k ukrepom proti mafiji

Papež Frančišek je popoldan v mestu Sibari v Kalabriji na jugu Italije daroval mašo, ki se je je udeležilo okoli 250.000 vernikov.

Objavljeno
21. junij 2014 18.13
Posodobljeno
21. junij 2014 18.13
ITALY/
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Vatikan/Rim - Ob sončnem vremenu in temperaturah okoli 40 stopinj Celzija je sveti oče posvaril pred »čaščenjem« denarja ter pozval k ukrepom proti mafiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Papež je tudi mafijce pozval, naj obrnejo hrbet zlu.

Kalabrija, ki velja za trdnjavo mafijskega klana 'Ndrangheta, po besedah papeža pozna posledice čaščenja denarja. »'Ndrangheta sama je čaščenje zla in zavračanje skupnega dobrega. To zlo je potrebno premagati,« je v svoji pridigi dejal sveti oče, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Kdor ni na poti dobrega, kot mafijci, ni v sozvočju z Bogom, je izobčen,« je še dejal Frančišek. Mladino na jugu Italije, ki se sooča z veliko stopnjo brezposelnosti, je pozval, naj ne izgubi upanja. »Mladina se mora zlu, krivici in nasilju upreti z dobroto, resnicoljubnostjo in lepoto,« je še dejal papež, ki je bil tokrat na prvem obisku v Kalabriji, eni od najrevnejših italijanskih dežel, sicer je pa to bil njegov četrti obisk po Italiji.

Ob prihodu v Kalabrijo je papež obiskal tudi zapor v bližini mesta Cosenza, kjer so ga na zaporniškem dvorišču pričakali tamkajšnji škof Nunzo Galantino in navdušena množica. V zaporu se je nato sestal z zaporniki, med katerimi je tudi Romun, ki je pred nekaj meseci umoril nekega duhovnika. Ob obisku v zaporu se je Frančišek zavzel za večje napore pri resocializaciji storilcev kaznivih dejanj. »Ne zadostujejo samo človeka dostojni pogoji v zaporih,« je pred zaporniki in pazniki zapora Capovillari dejal sveti oče.

Po zaporu je obiskal še hospic v mestu, v mestni katedrali pa se je sestal s tamkajšnjimi duhovniki in škofi, s kateri je med drugi govoril o zločinih mafije in visoki brezposelnosti.

Kraj Cassano allo Jonio se je pojavil na italijanskih naslovnicah januarja letos zaradi domnevno trojnega mafijskega umora, v katerem je bil žrtev tudi triletni deček, ki so ga v avtomobilu ustrelili skupaj z dedkom in njegovo življenjsko sopotnico. Avto so nato zažgali. Trojni umor je pretresel italijansko javnost. Frančišek je danes v rojstnem kraju ubitega malčka dejal, da noben otrok več ne bi smel umreti v rokah mafije. »Nikoli več se ne sme zgoditi, da bi otrok trpel na tak način,« je ob srečanju z dečkovimi sorodniki dejal papež, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Nikoli več žrtev mafije,« pa je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA papež dejal v pogovoru z malčkovim očetom in obema babicama. Kot je še dejal, je v preteklosti že veliko molil tako za malčka kot za otroke, ki so bili žrtve kriminalnih dejanj.

Papež bo svoj četrti obisk Italije končal zvečer, ko se bo s helikopterjem vrnil v Vatikan.

Papež kmalu načrtuje še en obisk južne Italije. 5. julija bo tako obiskal regijo Molise.