Papež se bo poslovil 27. februarja

Papež Benedikt XVI. se bo od vernikov poslovil med splošno avdienco na trgu svetega Petra.

Objavljeno
12. februar 2013 16.51
VATICAN-POPE-ST PETER'S SQUARE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Vatikan - Papež Benedikt XVI. se bo od vernikov poslovil 27. februarja med splošno avdienco na trgu svetega Petra, je danes sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Ob odhodu papeža, ki je v ponedeljek napovedal, da se s koncem meseca poslavlja kot poglavar Katoliške cerkve, drugih posebnih dogodkov ne načrtujejo.

Zadnja papeževa splošna avdienca se bo v sredo 27. februarja odvila na trgu svetega Petra, saj se bo na njej po pričakovanjih zbralo veliko ljudi, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije na današnji novinarski konferenci pojasnil Lombardi.

Veliko število ljudi bi se rado udeležilo tudi maše, ki jo bo na pepelnično sredo ob začetku posta daroval papež. Prav zato so mašo, ki je bila najprej predvidena v cerkvi na enem od rimskih gričev, prestavili v baziliko svetega Petra, saj je tam »veliko več prostora«.

Do konca papeževanja Benedikta XVI. bo to tudi njegovo »zadnje veliko maševanje v baziliki ob prisotnosti javnosti in velikega števila kardinalov«, je po pisanju STA dejal Lombardi.

Bo pa papež do konca meseca po besedah Lombardija izpolnil vse svoje obveznosti, vključno s srečanji z več voditelji držav, med drugim s predsednikoma Gvatemale in Romunije.

Na današnji novinarski konferenci je Lombardi med drugim pojasnil tudi, zakaj se je papež odločil zapustiti položaj prav ob 20. uri. To nima nič opraviti s pravnimi ali drugimi razlogi, gre le za to, da ob tej uri »ponavadi sveti oče zaključi svoj delovni dan«.

Lombardi je sicer danes vnovič zatrdil, da papeža k odločitvi o umiku ni spodbudila kakršnakoli bolezen. Je pa pojasnil, da je papež pred tremi meseci prestal rutinsko operacijo, med katero so mu zamenjali baterijo srčnega spodbujevalnika. Tega so mu vstavili že pred desetimi leti, je dejal po poročanju STA.