Pjongjang grozi s preklicem premirja z južno sosedo

ZDA so predstavile nov osnutek resolucije VS ZN, katera predvideva ostre sankcije zoper Severno Korejo.

Objavljeno
05. marec 2013 15.08
NKOREA-US-NUCLEAR-MILITARY-FILES
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Pjongjang − Severna Koreja se bo morala zaradi zadnjega jedrskega poskusa spopasti z novimi sankcijami, ki jih napovedujejo Združene države Amerike. ZDA so namreč danes predstavile nov osnutek resolucije VS ZN, ki ga je podprla še zadnja severnokorejska zaveznica Kitajska.

Po besedah ameriške veleposlanice pri ZN Susan Rice Pjongjang čakajo »najostrejše sankcije, ki so jih kadarkoli doslej uveljavili Združeni narodi«. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, s podporo Kitajske v VS ZN ni pričakovati večjega nasprotovanja novim sankcijam. »Upamo, na soglasno podporo še tekom tega tedna,« je povedala.

Severna Koreja je danes sporočila, da bo zaradi ameriškega vztrajanja pri dodatnih sankcijah in vojaških vaj Združenih držav in Južne Koreje preklicala premirje, s katerim se je leta 1953 končala vojna z južno sosedo.

Severnokorejska vojska je še sporočila, da bo prekinila tudi sistem komuniciranja s Seulom, in zagrozila z močnejšimi protiukrepi.

Grožnja je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odziv na poročila iz Združenih narodov, da sta ZDA in Kitajska potrdili osnutek sankcij, s katerimi bi Pjongjang kaznovali zaradi jedrskega testa, ki ga je izvedel prejšnji mesec.

K njej so poleg tega pripomogle tudi vsakoletne vaje Seula in Washingtona, ki so se začele prvega marca, trajale pa bodo do 30. aprila. Pjongjang tovrstne vaje označuje za provokacije in vaje za invazijo, Seul in Washington pa vztrajata, da so obrambne narave.