Plagiatorstvo: Madžarski predsednik ne bo odstopil

Madžarski predsednik Pal Schmitt ne misli odstopiti zaradi plagiatorstva

Objavljeno
30. marec 2012 13.02
Posodobljeno
30. marec 2012 13.15
Ni. Č., T. Sch.; Delo.si
Ni. Č., T. Sch.; Delo.si

Budimpešta — Madžarski predsednik Pal Schmitt je sporočil, da ne bo odstopil s položaja predsednika države. Ugibanja o njegovem odhodu so se okrepila, potem ko mu je madžarska univerza v četrtek zaradi plagiatorstva odvzela doktorat iz leta 1992. Kot je Schmitt dejal v intervjuju za madžarsko televizijo m1, ne vidi povezave med doktoratom, ki ga je napisal pred dvajsetimi leti, in sedanjim predsedovanjem Madžarski, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Povprej so predsednika vse opozicijske stranke v madžarskem parlamentu pozvale k odstopu, opozicijski socialisti pa so napovedali, da bodo, če tega ne bo storil, sprožili referendumsko pobudo za njegov odhod.

Predsednik poslanske skupine vladajočega Fidesza Janos Lazar pa je dejal, da bi zadevo morali obravnavati »brez naglice in s tehtnim premislekom«.

Za manjšo opozicijsko stranko LMP bi bilo najbolje, če bi Schmitt sam odstopil. V nasprotnem primeru pa bi utegnili v parlamentu sprožiti postopek za predsednikovo odstavitev s podporo najmanj petine poslancev. Na pobudo dveh tretjin poslancev lahko o tem odloča tudi madžarsko ustavno sodišče, ki ima nato v rokah dokončno odločitev.

Tiskovna predstavnica skrajno nacionalistične stranke Jobbik Dora Duro pa meni, da če Fidesz Schmitta »ne bo odstranil s položaja, bo to storil razjarjen madžarski narod, še poroča STA.

Ugibanja o odstopu madžarskega predsednika so se okrepila, potek ko je v četrtek univerza Semmelweis Schmittu odvzela doktorat. Posebna preiskovalna komisija univerze je namreč v torek sporočila, da je Schmitt velik del svoje doktorske disertacije prepisal. Omenjena komisija je sicer Schmitta oprala krivde, saj po njenem mnenju univerza ne bi smela sprejeti disertacije.

Predsednik Schmitt je tesen zaveznik madžarskega premiera Viktorja Orbana. Slednji je danes dejal, da v skladu z madžarsko zakonodajo predsednik lahko odstopi le po lastni volji, dodaja STA.

Odpovedano srečanje s Karlom Erjavcem

Madžarski predsednik Pal Schmitt je odpovedal vse za danes napovedane dejavnosti, tudi srečanje s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, ki se mudi na obisku na Madžarskem, piše Slovenska tiskovna agencija.