Po eksploziji v Damasku sirske oblasti grozijo z "železno pestjo"

Danes so pokopali nekatere žrtve petkovega napada.

Objavljeno
07. januar 2012 20.45
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si
Damask - Potem ko se je v Damasku v petek razstrelil samomorilski napadalec in ubil 26 ljudi, je sirsko notranje ministrstvo ta napad danes označilo kot "novo teroristično eskalacijo" in zagrozilo, da bodo oblasti nanj odgovorile z "železno pestjo". Globoko zaskrbljenost ob dogajanju v Siriji je medtem izrazil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, piše Slovenska tiskovna agencija.

"Po vseh tistih, ki spodkopavajo varnost države, bomo udarili z železno pestjo," je v izjavi za javnost zapisalo sirsko notranje ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ta izraz je danes uporabil tudi dnevnik v Siriji vladajoče stranke Baas, ki je obširno poročal o napadu in ob tem zapisal, da Sirci zahtevajo, da se odgovorne zanj kaznuje z železno pestjo.

Več visokih predstavnikov sirskega režima, med njimi ministri, se je danes tudi udeležilo pogreba nekaterih žrtev petkovega napada, ki je potekal v mošeji Al Hasan v soseski Al Midan. Pred mošejo, kjer se sicer zbirajo nasprotniki režima, se je tokrat zbralo na tisoče privržencev režima, ki so mahali z zastavami in med drugim vzklikali, da so se pripravljeni "z dušo in krvjo žrtvovati" za predsednika Bašarja al Asada.

Ban Ki Moon je medtem v petek v New Yorku izrazil globoko zaskrbljenost ob dogodkih v Siriji in poudaril, da "je vsako nasilje nesprejemljivo in se mora končati".

Varnostni svet ZN pa je objavil izjavo za javnost, v kateri je napad označil kot "gnusno dejanje" in izrazil obžalovanje zaradi izgubljenih življenj. VS ZN naj bi o Siriji sicer znova razpravljal v torek, a kakšne odločnejše obsodbe nasilja nad protirežimskimi protestniki tudi tokrat ne gre pričakovati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Samomorilski napadalec se je v petek razstrelil v središču Damaska, natančneje pred semaforjem v bližini neke osnovne šole v soseski Al Midan, ki velja za trdnjavo protirežimskega protestnega gibanja. Pri tem je bilo ubitih 26 ljudi, 63 pa ranjenih.

Sirska opozicija je napad ocenila kot maščevanje režima sirskega predsednika al Asada in ga pripisala državnemu varnostnemu aparatu.

"Vso odgovornost za ta zločin pripisujemo režimu, njegovim agentom in njegovim tolpam," je tako sporočila Muslimanska bratovščina. Sirski nacionalni svet, ki združuje več opozicijskih skupin, pa je ocenil, da "nosi napad prstne odtise režima".

Petkova eksplozija je bila sicer že druga v dveh tednih, potem ko je bilo v Damasku v dveh samomorilskih napadih konec decembra ubitih več kot 40 ljudi. To je bil prvi tovrsten napad v Damasku od začetka vstaje proti režimu predsednika al Asada, za katero oblasti že ves čas trdijo, da je v resnici delo teroristov in oboroženih tolp.

V drugem nasilju v Siriji je bilo medtem v petek ubitih 17 civilistov, še poroča AFP. Osem jih je bilo po navedbah aktivistov ustreljenih v Damasku, šest pa v Hami. V nedeljo bo Arabska liga v Kairu razpravljala o svoji opazovalni misiji v Siriji, ki ji vse bolj pada kredibilnost, saj očitno ni uspela zajeziti nasilja v državi, še piše STA.