V Rusiji prve lokalne volitve po izvolitvi Putin

V petih različnih regijah po državi volijo guvernerje prvič po osmih letih, ko je Putin ukinil neposredne volitve guvernerjev.

Objavljeno
14. oktober 2012 16.48
Posodobljeno
14. oktober 2012 16.48
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Moskva - V Rusiji danes potekajo prve lokalne volitve, odkar je bil Vladimir Putin marca znova izvoljen za predsednika države. Volitve različnih predstavnikov lokalnih oblasti, tudi guvernerjev in županov, potekajo v skoraj vseh ruskih regijah in večjih mestih, med redkimi izjemami sta Moskva in Sankt Peterburg, poroča STA.

V petih različnih regijah po državi volijo guvernerje prvič po osmih letih, ko je Putin ukinil neposredne volitve guvernerjev. Putin, ki je bil tudi tedaj ruski predsednik, je po terorističnem napadu v Beslanu leta 2004 odločil, da bo imenovanje najvišjih predstavnikov ruskih regij v rokah predsednika države, kar je bil po njegovem nujen ukrep za preprečevanje separatizma in kriminala.

Putinova poteza je naletela na odločno nasprotovanje opozicije in njegov naslednik Dmitrij Medvedjev je tik pred koncem mandata maja letos podpisal zakon, ki znova dovoljuje neposredne volitve guvernerjev.

V večini regionalnih in lokalnih vlad prevladujejo predstavniki vladajoče Enotne Rusije in ni pričakovati, da bi se to z volitvami spremenilo. Po navedbah opazovalcev je Enotna Rusija že razglasila zmago na lokalnih volitvah na ruskem daljnem vzhodu, kjer so se volišča odprla in zaprla najprej.

Opozicija sicer velike upe polaga v organizatorko množičnih protestov proti Putinu in podjetnico Jevgenijo Čirikovo, ki se poteguje za županski položaj v moskovskem predmestju Himki. Če bi ji uspelo, bi lahko Čirikova dovolila shode opozicije le 20 kilometrov od Moskve. Javnomnenjske raziskave sicer zmago napovedujejo njenemu glavnemu tekmecu, ki ga podpira vladajoča stranka.

Dogajanje na več kot 5000 voliščih snemajo kamere, tako kot na predsedniških volitvah 4. marca, neposredno pa si ga je moč ogledati na posebni spletni strani.

 

Opozicijski opazovalci volitev preko spletnih družbenih omrežij sicer že poročajo o številnih volilnih kršitvah. Namestnik predsednika volilne komisije Leonid Ivlev jih je pozval, naj ne pišejo neumnosti po družbenih omrežjih.

Številne nepravilnosti je zabeležila tudi neodvisna ruska organizacija za opazovanje volitev potekajo . Na spletu je tako interaktivni zemljevid Rusije, na katerem so prikazani kraji, kjer so opazili volilne kršitve. Iz njega so razvidne številne nepravilnosti v mestih Saratov, Čeljabinsk, Barnaul, Rjazan, Brijansk in v moskovski regiji.