Po katastrofalnih požarih iščejo morebitne preživele (VIDEO)

V Grčiji so po veliki tragediji razglasili tridnevno žalovanje. Bojijo se, da bi število žrtev še naraslo.
Fotografija: Obupani ljudje iščejo svoje sorodnike in prijatelje na pogoriščih. FOTO: Costas Baltas/Reuters
Odpri galerijo
Obupani ljudje iščejo svoje sorodnike in prijatelje na pogoriščih. FOTO: Costas Baltas/Reuters

Atene – V Grčiji, kjer je v požarih umrlo najmanj 79 ljudi, reševalci pregledujejo hiše, avtomobile in obalo, da bi našli morebitne preživele ali trupla žrtev. Oblasti se bojijo, da bo končna številka smrtnih žrtev požarov še višja. Že sedaj gre za najbolj smrtonosne požare v Grčiji. Doslej najbolj smrtonosen je bil leta 2007, ko je na Peloponezu umrlo 77 ljudi.

Sorodniki pogrešanih na spletu objavljajo njihove fotografije v upanju, da jih bodo tako morda našli.



Obalna straža in zasebni čolni so pobrali na stotine ljudi, ki so pred ognjem pobegnili na plaže oziroma v morje.



V torek so našli trupla 26 odraslih in otrok, ki so umrli na vrhu pečine. Bili so objeti, zato domnevajo, da so vedeli, kaj jih čaka. »Skušali so najti pot, da bi pobegnili, a žal tem ljudem in njihovim otrokom ni uspelo. Instinktivno, ker so videli konec, so se objeli,« je povedal vodja grškega Rdečega križa Nikos Economopoulos.

Ljudje so pred ognjem bežali proti morju. Številnim ni uspelo.
Ljudje so pred ognjem bežali proti morju. Številnim ni uspelo.


Gasilci imajo pod nadzorom večino požarov na polotoku Atika, nenadzorovano divja le še požar na gori Geraneia, okoli 70 kilometrov zahodno od Aten, poroča STA. Ognjene zublje je poleg suše in temperatur do 40 stopinj Celzija je podpihoval veter, ki je pihal s hitrostjo do 100 kilometrov na uro.

Grški premier Aleksis Cipras je zaradi tragedije razglasil tridnevno žalovanje, Grčiji pa so pomoč v obliki letal, vozil in gasilcev poslale Italija, Nemčija, Poljska in Francija. Pomoč sta obljubili tudi Španija in Ciper.

Medtem oblasti domnevajo, da so požare podtaknili požigalci z namenom, da bi potem ropali izpraznjene domove. »Petnajst požarov je izbruhnilo hkrati na treh različnih lokacijah v Atenah,« je povedal predstavnik grške vlade Dimitris Tzanakopoulos.

Preberite še:

Komentarji: