Po pokolu v Veliki Ivanči: Motiv odnesel v grob

Kriminalisti menijo, da je šlo pri dejanju Ljubiše Bogdanovića za klasično likvidacijo.

Objavljeno
12. april 2013 23.07
Serbia Shootings
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Po smrti množičnega morilca iz srbske vasi Velika Ivanča Ljubiše Bogdanovića, ki je s pištolo ubil 13 ljudi, je njegova žena Javorka edina oseba, ki bo morda razjasnila okoliščine zločina. Žrtve najhujšega pokola v Srbiji so pokopali danes.

Ko se je zdravstveno stanje Javorke Bogdanović stabiliziralo, je policiji razkrila srhljive podrobnosti strelskega pohoda njenega moža. Povedala je, da je bila v kuhinji, kjer ponavadi spi. Vstopil je mož in rekel, da zanje ni več življenja. Potem je začel streljati in prvi strel jo je zadel v glavo. Preden je izgubila zavest, je slišala še en strel, ko se je prebudila iz omedlevice, pa se ji je uspelo splaziti do kopalnice. Takrat je zaslišala, da so se odprla vrata, in videla, da se je Ljubiša vrnil v hišo. Pojasnila je, da je njen mož, ki je bil presenečen, da jo vidi živo, ponovno streljal vanjo.

Nasilje v družini

Drugi dan po pokolu je Javorkin brat Živomir Starčević za Delo povedal, da je od drugih slišal, kako je bil Ljubiša nasilen do žene, ko so bili otroci še majhni, čeprav se sestra ni nikoli pritožila nad njegovim ravnanjem z družino. Po pogovoru z njegovimi hčerami dvojčicami, Zorico in Slavico, je še dejal, da je Ljubiša brutalno pretepal Javorko, ko so bili otroci še majhni. Čeprav je vedel, da je bil Bogdanović živčen in vzkipljiv, sestra ni hotela nikoli priznati nasilja v družini, po pokolu pa je ugotovil, da jo je pretepal celo z verigo za pse.

Sokrajani so zatrjevali, da gre iskati vzroke za Bogdanovićevo ravnanje v njegovi družini, kjer je bilo več psihiatričnih bolnikov. Sicer nihče ne ve, kaj je dejansko res, vendar so pripovedovali, da se je njegov oče obesil, samomor pa je storil tudi njegov stric. Kriminalistični strokovnjaki so drugačnega mnenja – množični morilec iz Velike Ivanče da ni bil psihiatrični bolnik, ker je vse žrtve ubil z natančnim strelom v glavo, kar priča o tem, da se je za pokol odločil zavestno in da je šlo za klasično likvidacijo. Kaj je res in kaj ne, bo morda razjasnila žena Javorka, če bo preživela.

Srbski premier Ivica Dačić je izrazil zaskrbljenost, ker je v Srbiji vse več umorov v družinah, in poudaril, da mora družba več pozornosti nameniti preprečitvi tovrstnih zločinov. Poveljnik srbske policije Milorad Veljović je zdaj napovedal, da bodo zakonski osnutek, ki so ga pripravili že po pokolu leta 2007, ko je Nikola Radosavljević ubil devet ljudi in ranil dve osebi, poslali v parlamentarno obravnavo. Če bo osnutek sprejet, bodo morali vsi, ki imajo orožni list, vsake tri do pet let na zdravstveni pregled.