Po več kot 20 urah se elektrika počasi vrača

V Venezueli so napovedane nove velike demonstracije opozicije in privržencev predsednika Nicolasa Madura.
Fotografija: V Venezueli so napovedane nove velike demonstracije venezuelske opozicije in privržencev predsednika Nicolasa Madura. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Odpri galerijo
V Venezueli so napovedane nove velike demonstracije venezuelske opozicije in privržencev predsednika Nicolasa Madura. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Po obsežnem električnem mrku, ki je trajal več kot 20 ur, se v Venezuelo počasi vrača elektrika. Po poročanju tamkajšnjih medijev so v petek elektriko dobili v prestolnici Caracas, sosednji zvezni državi Miranda in zveznih državah na vzhodu Venezuele.

Izpad, ki je bil po poročanju medijev največji v zgodovini Venezuele, je v četrtek prizadel večji del te južnoameriške države. Predsednik Nicolas Maduro je dal šolarjem in delavcem prost dan, da bi čim prej odpravili napake na omrežju.

Zaradi izpada so morali v nekaterih bolnišnicah odpovedati operacije in dializo za okoli 10.000 bolnikov. Pred bencinskimi črpalkami so se vile dolge vrste, saj črpalke niso delovale, kot bi morale, je poročal časnik El Nacional. Na letališču v Caracasu so objavili vozni red odhodov in prihodov, vendar so številni potniki čakali na preložitev letov. Zaradi izpada so se morala nekatera letala vrniti na letališče, nekaj poletov pa je bilo odpovedanih.

Nekateri prebivalci Caracasa so se znašli in si elektriko zagotovili iz avtomobilskih akumulatorjev. Lastniki trgovin v Maracaibu na severozahodu so razdeljevali hrano iz hladilnikov, preden bi se pokvarila.

ZDA so odgovornost za izpad elektrike zanikale. FOTO: Carlos Jasso/Reuters
ZDA so odgovornost za izpad elektrike zanikale. FOTO: Carlos Jasso/Reuters


Električni mrk je prizadel tudi obmejno zvezno državo Roraima, ki elektriko dobiva iz sosednje Brazilije. Izpadi električne energije so zaradi slabega vzdrževanja infrastrukture v Venezueli reden pojav, vendar je bil četrtkov verjetno najobsežnejši do zdaj. Po navedbah opozicijskega voditelja Juana Guaidoja so brez elektrike ostali v vseh 23 zveznih državah razen eni.

Minister za informiranje Jorge Rodriguez je po drugi strani sporočil, da je bili prizadetih deset zveznih držav. Oblasti so za izpad okrivile sabotažo na veliki hidroelektrarni v zvezni državi Bolivar na vzhodu Venezuele. Po poročanju medijev naj bi ga povzročila dva kibernetska napada.

Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za »električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem«.



ZDA so odgovornost zanikale. »Izpad električne energije in uničenje, ki sta prizadela običajne Venezuelce, ni krivda ZDA,« je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. »Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima.«

Venezuelska policija je drugače danes v Caracasu zaustavila proteste proti predsedniku Maduru.Po poročanju lokalnih medijev je policija proti protestnikom uporabila tudi solzivec. Že ponoči so varnostne sile onemogočile podpornikom opozicije in samooklicanega začasnega predsednika Guaidoja, da bi postavili oder na mestu, kjer naj bi potekale demonstracije. Tri osebe so aretirali. Vseeno se je na ulicah Caracasa danes zbralo več tisoč ljudi.

»Mislijo, da nas lahko prestrašijo, ampak ljudje in ulice jih bodo presenetile,« je na Twitterju zapisal Guaido.
K protestom »proti imperializmu« pa je danes pozval Maduro. »Nadaljujemo boj in zmago nad stalno in brutalno agresijo proti našim ljudem,« je tvitnil Maduro.

Preberite še:

Komentarji: