Pod ruševinami tovarne v Bangladešu našli že več kot 700 trupel

Število žrtev bi lahko še naraslo, saj so reševalci dosegli šele četrto nadstropje sicer osemnadstropne zgradbe.

Objavljeno
07. maj 2013 14.45
Bangladesh Building Collapse
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Daka − Bangladeški reševalci so pod ruševinami večnadstropne tovarne oblačil, ki se je nepričakovano zrušila pred slabima dvema tednoma in pri tem pod seboj pokopala več sto ljudi, našli že 705 trupel.

Tiskovni predstavnik vojske Shahid Ahsan Bhuiyan je za francosko tiskovno agencijo AFP sicer povedal, da bi lahko število žrtev še naraslo, saj so reševalci dosegli šele četrto nadstropje sicer osemnadstropne zgradbe.

Nedavna tragedija je znova sprožila razpravo o slabih varnostnih standardih v Bangladešu. V Daki namreč tovrstni dogodki niso redki, po mnenju poznavalcev zato, ker bodisi graditelji bodisi upravljavci pogosto obidejo pravila varne gradnje.

Zadnji podobni dogodek se je v Bangladešu sicer zgodil leta 2010, ko se je v prestolnici zrušila štirinadstropna stavba, pri čemer je umrlo najmanj 25 ljudi, več pa je bilo ranjenih. Leta 2005 se je podoben incident zgodil tudi nedaleč od zdajšnje tragedije, pri tem pa je umrlo 64 ljudi.

Bangladeške oblasti so zato včeraj napovedale, da bodo oblikovale posebno komisijo, ki bo preiskala tisoče tovarn v državi. »Člani odbora bodo sami ali pa s pomočjo članov pododborov pregledali vse tekstilne tovarne, s čimer bodo poskušali poskrbeti za varnostne standarde in delavske pravice,« so sporočili iz ministrstva za delo.

Po poročanju AFP je vlada podoben ukrep sicer sprejela že po požaru v tovarni z oblačili novembra lani, v katerem je umrlo več kot 100 ljudi, a se je izkazal za neuspešnega.