Pogovor s članico Pussy Riot: »Rusija ni nora država«

Po mnenju Jekaterine Samucevič Rusija ni tako slaba, kot jo kažejo množični mediji.

Objavljeno
20. februar 2013 21.11
RUSSIA-PUSSYRIOT/TRIAL
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Jekaterina Samucevič, glasbenica iz feministične pankovske zasedbe Pussy Riot, ki je bila med sodnim procesom proti članicam skupine najmanj zgovorna, njeni nastopi pa posvečeni zlasti pravicam spolnih manjšin, so oktobra lani izpustili na prostost. Ob prvi obletnici razvpitega nastopa je za Delo spregovorila o življenju na svobodi in Rusiji danes.

Lani ob tem času je v Rusiji potekala predvolilna kampanja, med katero je podporo predsedniškemu kandidatu Vladimirju Putinu izrazil tudi ruski patriarh Kiril. Načela posvetne države so s svojo Pank molitvijo v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika zagovarjale članice zasedbe Pussy Riot.

Nadeždo Tolokonikovo, Marijo Aljohino in Jekaterino Samucevič so zaradi huliganstva, spodbujenega z verskim sovraštvom, obsodili na dveletno zaporno kazen v delovnem taborišču.

»Seveda so zelo jasno izražene desne tendence. Izbrali so pot, ki je blizu neofašizmu, drugače se tega ne da imenovati,« je bila do svoje domovine kritična Samucevičeva. Po drugi strani Rusija vendarle ni tako slaba, kot je mogoče sklepati iz množičnih medijev, je dejala zaprisežena levičarka, za katero je slikanje Rusije kot ponorele države, v kateri hodijo zmešani pravoslavci, vse kaj drugega kot objektivno.

Celoten intervju si preberite v jutrišnjem Delu ali zjutraj na spletni strani delo.si!