Policisti na Maldivih zavzeli državno televizijo

Skupina policistov je predvajala posnetek, v katerem je ljudstvo pozvala, naj se upre vladavini predsednika Mohameda Našida.

Objavljeno
07. februar 2012 10.01
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Male - Britanski Reuters poroča, da je skupina policistov zasedla državno televizijo in predvajala posnetek, v katerem ljudstvo pozivala k uporu zoper predsednika Mohameda Našida. Ta je pozneje nagovoril svoje rojake in najavil, da odstopa s svojega položaja. Kot je povedal, se je za odstop odločil, ker bo tako bolje za njegovo domovino.

Nekaj ur pozneje je kot predsednik že prisegel podpredsednik države Vahed Hasan, opozicijska stranka pa je pozvala k aretaciji Našida. Ta je po poročanju BBC proti njegovi volj zaprt v predsedniški rezidenci, kjer ga zadržujejo pripadniki varnostnih sil. »Pripadniki pravijo, da ga ne smejo izpustiti, on pa hoče domov,« je povedal brat zdaj že nekdanjega predsednika Ibrahim Našid. Vir blizu Našida je dogodke zadnjega tedna označil kot »državni udar nekdanjega režima«. Vojska in podpredsednik sta te očitke že zanikala. »Ni šlo za državni udar, ampak voljo ljudstva,« je povedal tiskovni predstavnik novega predsednika.

Kot piše Reuters so se protesti v državi začeli pred tednom dni, ko je predsednik odstavil enega od sodnikov kazenskega sodišča. Očital mu je namreč tesno sodelovanje z nekdanjim predsednikom Maumunom Abdulom Gajomom, ki je državi vladal 30 let.

Privrženci nekdanjega predsednika so se zgrnili na ulice, opozicijska stranka nekdanjega predsednika pa je olja na ogenj prilila še z izjavo, da je maldivijska vojska proti protestnikom uporabila gumijaste naboje. Tiskovni predstavnik stranke Mohamed Husain je povedal, da so bili mnogi ranjeni, koliko natančno, ni povedal.

Anonimni vir blizu predsedniškega kabineta je obtožbe opozicije zanikal. Povedal je, da hoče stranka Maumuna Abdula Gajuma s spodbujanjem protestov vreči z oblasti prvega demokratično izvoljenega predsednika. Protesti pa so v ospredje še enkrat postavili dolgoletni spor med Gajumom in Našidom. Nekdanji maldivijski predsednik je namreč v času svoje vladavine dal Našida aretirati kar 27-krat, skupaj je v zaporu preživel šest let svojega življenja.

Predsedniške volitve bodo v državi potekale drugo leto.