Politični proces ali pravičen obračun

Kitajsko tožilstvo je vložilo obtožnico proti Bo Xilaiu, nekdanjemu partijskemu sekretarju Chongqinga.

Objavljeno
25. julij 2013 16.19
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Peking − Po petnajstih mesecih pripora­ bo Bo Xilai kmalu stopil pred sodnike.­ Kitajska javnost je razdeljena: nekateri menijo, da ni dovolj hude kazni za vse njegove poneverbe in zločine, drugi so prepričani, da je proces političen.

Tožilstvo Jinana, glavnega mesta pokrajine Shandong, je danes vložilo obtožnico proti Bo Xilaiu, nekdanjemu partijskemu sekretarju Chongqinga. Bo je že več kot leto dni v priporu, zdaj pa se bo končno začelo sojenje, na katerem lahko glede na njegove grehe pričakujemo, da bo kazen visoka, vendar ne najstrožja. »Obtoženi Bo Xilai je kot državni uslužbenec izkoristil privilegije, ki jih je užival na svojem položaju, z njimi pridobil ugodnosti zase in druge, nezakonito prejemal izjemno visoke denarne zneske in pridobil druge materialne koristi,« je zapisano v obtožnici. Tako je »resno škodil državi in ljudem«.

V obtožnici niso natančneje opredelili »izjemno visokih denarnih zneskov«. Po dosedanjih poročilih o bahavem življenjskem slogu Boja in njegove žene Gu Kailai bi lahko izračunali, da gre za več sto milijonov dolarjev. Toda za najbolj zapleten sodni proces, povezan s korupcijo, v zgodovini Kitajske je zelo pomembno, da so vendarle pripravili končni dokument. Dobro obveščeni viri pravijo, da v njem omenjajo samo Bojeve poneverbe, ko je bil župan Daliana med letoma 1993 in 2000 in minister za trgovino od leta 2004 do 2007, zato ga bodo predvidoma obsodili na večletno zaporno kazen, ne pa tudi na smrt.

Rdeči kraljevič

Omenjajo, da je osebno prejel 20 milijonov juanov (3,2 milijona dolarjev) podkupnin, dodatnih pet milijonov juanov pa je pridobil z izkoriščanjem svojega visokega položaja. Nihče ni preiskoval premoženja, vrednega vsaj 136 milijonov ameriških dolarjev, ki jih je Bo v obliki delnic in nepremičnin pridobil skupaj z ženo, oziroma tega premoženja državno tožilstvo ni dobilo na vpogled. Vedeti je treba, da je največji del preiskave opravila osrednja disciplinska komisija, ki je partijski organ. Med preiskavo so verjetno odkrili precej več, vendar uradno obtožnico vedno sestavijo po usklajevanju stališč najvišjih partijskih voditeljev, ki so prejšnji teden organizirali tradicionalno tajno zasedanje v letovišču Beidaihe. Viri pravijo, da so se pogovarjali tudi o Bo Xilaiu, ki je bil najtežji preizkus trdnosti novega partijskega vodstva in avtoritete predsednika Xi Jinpinga.

Ko je lani pred sodnike stopila Gu Kailai zaradi umora britanskega poslovneža in družinskega prijatelja Neila Heywooda, na sodišču niso niti omenili korupcije, prav tako tudi zdaj v obtožnici proti Boju niso omenili umora Heywooda. Bo ni pomagal stresati ciankalija v Angleževo grlo, o zločinu v hotelu v Chengduju ga je obvestil vodja tamkajšnje policije. Tako se je pravzaprav razkrila politična srhljivka, v kateri je glavno vlogo igral eden od kitajskih »rdečih kraljevičev«.

Bo je namreč sin veterana kitajske revolucije Bo Yiboja in prav zaradi družinskega ozadja je vse skupaj tako zapleteno, poleg tega je kot partijski vodja Chongqinga začel kampanjo za oživitev duha Mao Zedonga.­ Bolj ko so prelagali sojenje, več članov partije je začelo braniti Boja, saj so bili prepričani, da bi sodišče z Bojevo obsodbo izničilo temeljna Maova načela o družbeni pravičnosti in enakopravnosti.

Boju so dopustili, da je najel dva odlična odvetnika, vendar jima niso dovolili, da bi se srečala z njim od aprila 2012, ko je moral v pripor. Že zato se ljudje sprašujejo, ali je sojenje nekdanjemu članu politbiroja sploh lahko pravično oziroma ali se ne bo sodni proces spremenil v še en politični obračun med sprtimi frakcijami.

Nihče ni pojasnil, zakaj so primer predali sodišču v Jinanu. Predvidevamo lahko, da so to storili, ker so tamkajšnji sodniki brezpogojno zvesti partijskemu vodstvu. Xi Jinping bi namreč rad čim prej končal to afero. Čakajo ga velike naloge med novim obdobjem reform. Bo je bil doslej njegov nevidni kamen spotike.