Poljski premier: Začelo se je predvojno obdobje

»Takšne situacije nismo videli že od leta 1945,« je Tusk med drugim dejal v petkovem intervjuju za evropsko medijsko skupino LENA.
Fotografija: V primeru ruske zmage v Ukrajini nihče v Evropi ne bi bil varen, meni Tusk. FOTO: Wojtek Radwanski/AFP 
Odpri galerijo
V primeru ruske zmage v Ukrajini nihče v Evropi ne bi bil varen, meni Tusk. FOTO: Wojtek Radwanski/AFP 

Poljski premier Donald Tusk je v petek opozoril na realno nevarnost konflikta v Evropi in dejal, da je evropska celina prvič po koncu druge svetovne vojne vstopila v »predvojno obdobje«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Vojna ni več pojem iz preteklosti. Je resnična in začela se je pred več kot dvema letoma. Trenutno je najbolj zaskrbljujoče to, da je možen dobesedno vsak scenarij. Takšne situacije nismo videli že od leta 1945,« je Tusk med drugim dejal v petkovem intervjuju za evropsko medijsko skupino LENA.

»Vem, da se sliši porazno, zlasti za mlajšo generacijo, vendar se moramo navaditi, da se je začelo novo obdobje – predvojno obdobje. Ne pretiravam, to postaja vsak dan bolj jasno,« je še povedal poljski premier.

Tusk se je v petek v Varšavi srečal z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom. FOTO: Wojtek Radwanski/AFP
Tusk se je v petek v Varšavi srečal z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom. FOTO: Wojtek Radwanski/AFP

Ruski napad na Ukrajino je omajal občutek evropskih voditeljev o miru, ki je v Evropi prevladal v obdobju po drugi svetovni vojni. Posledično so v zadnjih dveh letih številne evropske države okrepile proizvodnjo orožja, tako za oskrbo Ukrajine kot za potrebe lastnih oboroženih sil.

Evropske voditelje skrbi tudi potencialna vrnitev Donalda Trumpa na predsedniški položaj v ZDA, saj je bil Trump večkrat skeptičen glede trenutne oblike sodelovanja ZDA v zvezi Nato. »Naša naloga je vzdrževanje čezatlantskih odnosov, ne glede na to, kdo je predsednik ZDA,« je na to temo dejal Tusk.

Nekdanji predsednik Evropskega sveta in trenutni poljski premier, čigar država je ena najzvestejših podpornic Ukrajine, je znova opozoril tudi na nujnost ukrajinske zmage v vojni proti Rusiji, saj v primeru ruske zmage »nihče v Evropi ne bi bil varen«.

Preberite še:

Komentarji: