Poljski Watergate grozi vladi Donalda Tuska

Poljski tednik je zaradi objave političnih kravjih kupčij dobil za vrat obveščevalce.

Objavljeno
20. junij 2014 21.38
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Poljska doživlja svoj Watergate: predsednik centralne banke in notranji minister se v restavraciji pogovarjata o predvolilnih uslugah, priljubljeni tednik objavi posnetek in v redakcijo pridrvijo agenti domače tajne službe. Mednarodni zaščitniki svobode tiska protestirajo, v Varšavi pa že omenjajo predčasne volitve.

Poljski tednik Wprost zna razburjati, med drugim je v preteklosti objavil fotomontažo »mačehe Evrope« Angele Merkel med dojenjem zdaj že pokojnega predsednika Lecha Kaczynskega in njegovega brata dvojčka ali nekdanje voditeljice nemških pregnancev Erike Steinbach v esesovski uniformi na hrbtu nekdanjega kanclerja Gerharda Schröderja. Video posnetki agentov obveščevalne službe ABW, ki se v redakciji prerivajo z uredniki, pa so bolj provokativni od vsega, kar so si doslej izmislili novinarji, morda pa prinašajo tudi resnejše posledice, saj je v Varšavi vse pogosteje slišati o predčasnih volitvah.

Pri Wprostu so namreč javnosti predstavili lansko srečanje v varšavski restavraciji, med katerim sta se notranji minister Bartlomej Sienkiewicz in predsednik centralne banke Marek Belka pogovarjala o medsebojnih uslugah pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami. Notranji minister je predsednika centralne banke prosil za predvolilno spodbudo gospodarstvu ter pomoč pri zmanjšanju dolgov, Belka, ki je bil pred desetletjem tudi sam premier Poljske, pa je v zameno zahteval odhod finančnega ministra Jaceka Rostowskega. Ta je lani novembra res odstopil, menda po svoji želji.

Že vsebina teh pogovorov, ki so jih objavili na spletu, je močno obremenjujoča, saj bi moral predsednik centralne banke varovati neodvisnost svoje ustanove. Za državo, ki želi biti razvita demokracija, pa je še bolj sramotno posredovanje agentov domače obveščevalne službe v redakciji tednika, ki je posnetek pogovora objavil. Predstavnica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za medijsko svobodo Dunja Mijatović je že obsodila takšne »nesprejemljive« preiskovalne metode, ki lahko po njenem prepričanju ogrozijo raziskovalno novinarstvo in medijsko svobodo.

Wprostovi novinarji in uredniki pa zagotavljajo, da svojih virov niso izdali in res so novinarji odgovornega urednika Sylwestra Latkowskega in njegov računalnik z lastnimi telesi zaščitili pred preiskovalci, ki so se morali na koncu umakniti. Poleg novinarjev Wprosta pa so prihod obveščevalcev snemali tudi kolegi iz tednika »Do Rzeczy«, javnost in še posebej politike pa zdaj seveda zanima tudi, od kod izvirajo sporni posnetki iz restavracije. Ker novinarji molčijo, v vladi ugibajo, ali so srečanje snemali varnostniki enega od obeh politikov – ali pa obveščevalne službe »od zunaj«. Nekateri poljski analitiki že obtožujejo ruske obveščevalne službe, ki naj bi se zaradi kritičnega stališča Varšave do ukrajinske krize prizadevale za destabilizacijo države.

Pri Wprostu, nasprotno, namigujejo, da bi lahko bili v ozadju posnetkov pogovora med predsednikom centralne banke in notranjim ministrom nekdanji člani poljskih obveščevalnih služb, napovedujejo pa tudi, da se bo afera še razširila, saj naj bi imeli še več obremenjujočih posnetkov. Omenjajo namestnico premiera Elżbieto Bienkowsko, nekdanjega vladnega predstavnika za tisk in zaupnika premiera Tuska Pawła Grasa ter milijarderja Jana Kulczyka, že v ponedeljek pa so poročali o pritiskanju nekdanjega ministra za promet Sławomira Nowaka na visokega uradnika davčne uprave, naj prepreči preiskavo njegove soproge.

Poljska opozicija že zahteva odstop vlade, premier Tusk pa je v začetku tedna izjavljal, da ne bo popuščal pred kriminalnimi dejanji. »To je prvi poskus rušenja vlade z nezakonitimi metodami po letu 1989,« je povedal na ponedeljkovi tiskovni konferenci in res poljska zakonodaja za nezakonito prisluškovanje predvideva zaporno kazen do dveh let. Ogorčenje javnosti pa medtem narašča in zagovor notranjega ministra, da so njegove izjave vzete iz konteksta, je videti vse bolj na majavih nogah, saj pri tedniku vztrajajo, da niso spornemu pogovoru nič odvzeli in nič dodali. »Tako ne gre naprej, prevzeti moramo odgovornost za Poljsko in njene ustanove. Naš cilj mora biti razjasnitev najtežjih vprašanj in začeti moramo pri sebi,« že poziva predsednik Bronisław Komorowski, o morebitnih predčasnih volitvah pa se zdaj pogovarjajo tudi v vladi. Če bo nastopila kriza zaupanja, premier Tusk nove volitve pričakuje že v nekaj tednih.

Ni tudi jasno, kako bi lahko na oblasti ostal notranji minister, ki bo moral voditi preiskavo afere, v kateri do vratu tiči sam. »Ne živimo v Putinovi deželi ali v Belorusiji,« odvetnik tednika Wprost že napoveduje tožbo zaradi kršitve svobode tiska, kriminalisti pa so po poročilih iz Varšave priprli enega od direktorjev omenjene restavracije.