Ponoven nadzor na mejah Danska zaušnica schengenski Evropi

Vozniki takšnih prizorov na nemško-danski meji že dolgo niso več vajeni.

tor, 05.07.2011, 11:06; spremenjen: 19:57

Berlin - Danska je danes dopoldne spet začela izvajati nadzor na mejah s sosednjima državama. Na mejo z Nemčijo in Švedsko so napotili petdeset carinikov. Njihovo število bodo menda podvojili, postavili bodo še elektronske nadzorne naprave. Kljub ostrim kritikam iz Nemčije bodo na mejah po naključnem izboru ustavljali vozila in pregledovali, ali prevažajo nedovoljeno blago, denimo droge ali orožje. V Københavnu odločitev utemeljujejo z bitko proti organiziranemu kriminalu. Novi ukrepi so menda v skladu s schengenskim sporazumom, s katerim je bil v skoraj vseh članicah EU odpravljen nadzor potnikov na mejah. Prvi dan gneče ali zastojev na meji še ni bilo.

Predvsem v Nemčiji so ob uvajanju nadzora na začetku turistične sezone zagnali pravi vik in krik. Hessenski minister za evropske zadeve Jörg-Uwe Hahn je v Bildu rojake pozval k turističnemu bojkotu Danske: »Če bodo med počitnicami spet uvedli nadzor na mejah, lahko turistom svetujem, naj se obrnejo in raje odpravijo v Avstrijo ali na Poljsko.« Takšne pozive so na Danskem označili za histerijo. Ukrep so sicer sprejeli na pritisk desničarskih populistov, ki v zameno manjšinski vladi v Københavnu s svojimi glasovi omogočajo sprejemanje ključnih zakonov, denimo pokojninsko reformo.

V Bruslju so pri kritikah Danske bolj zadržani, napovedujejo proučitev skladnosti novega režima z evropskim pravnim redom. Nemški kritiki opozarjajo, da je danska vlada klonila pod pritiskom nacionalistov in da se znotraj schengenskih meja sme uvesti nadzor na mejah zgolj v primeru ogroženosti. Takšnih razmer na nemško-danski meji gotovo ni. Danski ukrep je še posebno kočljiv v luči rastočega nezaupanja v EU na stari celini in krepitve desničarskih populistov v številnih članicah.

Povezane novice

Na Danskem se zaostruje spor glede vladnih načrtov o mejnih kontrolah
7. junij ob 18:22
Finančni odbor danskega parlamenta je odložil odobritev sredstev za dodatno osebje in tehnično opremo za nadzor meje.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
spregovori

http://youtu.be/op25aMc590g

05. julij 2011, ob 18:34:04
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej