Ponoven nadzor na mejah Danska zaušnica schengenski Evropi

Vozniki takšnih prizorov na nemško-danski meji že dolgo niso več vajeni.

Objavljeno
05. julij 2011 11.06
Posodobljeno
05. julij 2011 11.06
Peter Žerjavič, Berlin
Peter Žerjavič, Berlin
Berlin - Danska je danes dopoldne spet začela izvajati nadzor na mejah s sosednjima državama. Na mejo z Nemčijo in Švedsko so napotili petdeset carinikov. Njihovo število bodo menda podvojili, postavili bodo še elektronske nadzorne naprave. Kljub ostrim kritikam iz Nemčije bodo na mejah po naključnem izboru ustavljali vozila in pregledovali, ali prevažajo nedovoljeno blago, denimo droge ali orožje. V Københavnu odločitev utemeljujejo z bitko proti organiziranemu kriminalu. Novi ukrepi so menda v skladu s schengenskim sporazumom, s katerim je bil v skoraj vseh članicah EU odpravljen nadzor potnikov na mejah. Prvi dan gneče ali zastojev na meji še ni bilo.

Predvsem v Nemčiji so ob uvajanju nadzora na začetku turistične sezone zagnali pravi vik in krik. Hessenski minister za evropske zadeve Jörg-Uwe Hahn je v Bildu rojake pozval k turističnemu bojkotu Danske: »Če bodo med počitnicami spet uvedli nadzor na mejah, lahko turistom svetujem, naj se obrnejo in raje odpravijo v Avstrijo ali na Poljsko.« Takšne pozive so na Danskem označili za histerijo. Ukrep so sicer sprejeli na pritisk desničarskih populistov, ki v zameno manjšinski vladi v Københavnu s svojimi glasovi omogočajo sprejemanje ključnih zakonov, denimo pokojninsko reformo.

V Bruslju so pri kritikah Danske bolj zadržani, napovedujejo proučitev skladnosti novega režima z evropskim pravnim redom. Nemški kritiki opozarjajo, da je danska vlada klonila pod pritiskom nacionalistov in da se znotraj schengenskih meja sme uvesti nadzor na mejah zgolj v primeru ogroženosti. Takšnih razmer na nemško-danski meji gotovo ni. Danski ukrep je še posebno kočljiv v luči rastočega nezaupanja v EU na stari celini in krepitve desničarskih populistov v številnih članicah.