»Ponovna osvojitev severnega Malija se je šele začela«

Ob vojaški pomoči Francije so malijski vojaki v osrednjem Maliju potisnili islamske upornike proti severu.

Objavljeno
13. januar 2013 16.31
Posodobljeno
13. januar 2013 17.00
FRANCE-MALI-CONFLICT
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Bamako - Francija je danes že tretji dan nadaljevala zračne napade, da bi islamističnim upornikom preprečila napredek proti jugu države. V Mali je napotila še več bojnih letal. Tarče napadov so predvsem vozila in skladišča upornikov.

V spopadih v osrednjem Maliju je umrlo 11 malijskih vojakov, ranjenih je bilo 60. Islamisti niso poročali o svojih izgubah, vendar malijska vojska ocenjuje, da je bilo v spopadih v Koni ubitih približno 100 islamističnih borcev.

»Pozdravljam pogum naših vojakov, ki se pogumno borijo,« je v nagovoru na malijski državni televiziji v soboto dejal malijski predsednik Dioncounda Traore, poroča AFP.

V Mali naj bi prišle tudi prve vojaške enote afriških držav, ki so obljubile pomoč v boju proti upornikom. Burkina Faso, Niger in Senegal so obljubile vsak po 500 vojakov, ki bodo sodelovali v vojaški operaciji pod vodstvom afriških držav.

Minister za afriško integracijo iz Slonokoščene obale Ally Coulibali je v imenu zahodnoafriške zveze držav Ecowas, ki združuje 15 držav, dejal: »Ne bomo prenehali s pritiski. Ponovna osvojitev severnega Malija se je šele začela«. »3300 vojakov iz Slonokoščene obale se bo borilo proti upornikom na severu Malija,« je povedal Coulibali.

Mednarodna človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW) je sporočila, da je bilo v najnovejših spopadih v Maliju ubitih najmanj deset civilistov, med njimi trije otroci. Pri tem je HRW še opozorila, da je bilo na strani islamističnih upornikov ranjenih več otroških vojakov, ki so jih prisilno novačili v vojaške vrste.

Francija, ki je vojaško podprla posredovanja proti islamistom, je na domačih tleh poostrila varnostni nadzor.