Poročilo OZN o Siriji: Za kršitve odgovorne predvsem vladne sile

V Siriji je medtem prisegel nov sklic parlamenta. Opozicija je ostala brez voditelja.

Objavljeno
24. maj 2012 17.44
Meyas Al Mansour, zunanja politika
Meyas Al Mansour, zunanja politika

Damask - Komisija Združenih narodov za človekove pravice je v novem periodičnem poročilu o razmerah v Siriji izrazila skrb zaradi pogostih kršitev človekovih pravic v državi, kjer se oboroženi konflikt med oblastjo in njenimi nasprotniki vse bolj zaostruje.

Komisija je na podlagi informacij, ki so jih njeni sodelavci pridobili v 214 intervjujih z žrtvami in pričami nasilja, potrdila, da je bilo med februarjem in majem ubitih že 207 ljudi. Za slabe razmere v Siriji so po mnenju komisije odgovorne predvsem oblast in njene oborožene sile, ki da so večkrat grobo kršile človekove pravice sirskih državljanov. Pisci poročila ugotavljajo, da so vladne sile, navkljub deklarativni želji po umiritvi razmer, v zadnjih mesecih zagrešile številne nezakonite aretacije, mučenja, kršitve pravic otrok in umore.

Iz poročila niso izvzeti niti uporniki, ki jim avtorji prav tako pripisujejo odgovornost za mučenje, kršenje pravic otrok in likvidacije, opozarjajo pa še na ugrabitve in uporabo improviziranih eksplozivnih teles. Po podatkih Združenih narodov je bilo od lanskega marca, ko so se začeli protesti proti režimu Bašarja al Asada, ubitih že več kot 9000 ljudi, v kar pa niso vštete navedbe sirskih oblasti, da je bilo do marca letos ubitih 478 policistov in 2091 pripadnikov vojske, saj teh številk niso mogli uradno potrditi.

Mednarodna organizacija Amnesty International pa je medtem ostro kritizirala varnostni svet OZN, ki mu očitajo, da se je zaradi nezmožnosti ukrepanja proti sirski oblasti izkazal za nepotrebnega in da bi morali ravnanje režima v Damasku prijaviti mednarodnemu kazenskemu sodišču, ki naj preišče očitke o zločinih proti človečnosti. Predstavniki organizacije so kot glavna krivca za nedejavnost varnostnega sveta izpostavili Rusijo in Kitajsko, ki da sta s svojimi vzvodi moči preprečili kakršno koli učinkovito posredovanje v Siriji.

Vsem obtožbam in nasilju navkljub pa se je danes v Siriji prvič sestal parlament v novi sestavi, izvoljeni na volitvah na začetku meseca, spremembe pa se dogajajo tudi na vrhu sirske opozicije. Njen dosedanji predsednik Burhan Galiun je namreč odstopil s položaja voditelja Sirskega narodnega sveta. Ob tem je zatrdil, da bo 313-članski organ vodil vse dotlej, dokler ne bo izvoljen novi predsednik. To se bo po načrtih zgodilo sredi junija na srečanju v Istanbulu.

Galiun je sicer svoj tretji trimesečni mandat osvojil šele prejšnji teden, ko ga je na glasovanju podprlo 66 odstotkov navzočih delegatov, njegovega naslednika pa čaka težko delo, saj je čedalje nasilnejši upor proti sirski oblasti že omajal podporo mednarodne skupnosti.