Portugalska prosi za pomoč pri gašenju požarov

Z ognjenimi zublji, ki pustošijo večinoma po severu države, se bori več kot 1700 gasilcev, ki pa potrebujejo pomoč.

Objavljeno
04. september 2012 08.32
Posodobljeno
04. september 2012 08.41
PORTUGAL/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Lizbona − Portugalska je Evropsko unijo zaprosila za pomoč pri boju s hudimi gozdnimi požari. Z ognjenimi zublji, ki pustošijo večinoma po severu države, se ob pomoči skoraj 500 vozil in 13 letal bori več kot 1700 gasilcev, vendar pa po podatkih tamkajšnje civilne zaščite potrebujejo še najmanj štiri letala.

Pri gašenju plamenov, ki so zajeli farmo pri kraju Ourem približno 150 kilometrov severno od Lizbone, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP včeraj sicer umrl nek moški. Poleg tega sta bila po poročanju medijev v nesreči gasilskega helikopterja nedaleč stran ranjena dva človeka.

Po poročanju britanske mreže BBC so razmere trenutno najhujše na gozdnatem severu države, čeprav sta bili na začetku poletja močno prizadeti tudi priljubljeni turistični destinaciji − regija Algrave in otok Madeira.

S hudimi požari se to sezono spopadajo tudi v sosednji Španiji, kjer je po podatkih BBC od januarja pogorelo okoli 153.000 hektarov površin. Pretekli konec tedna je moralo zaradi ognjenih zubljev, ki pustošijo po regiji Costa del Sol, svoje domove zapustiti tisoče ljudi.