Portugalska vlada je prebrodila krizo

Zunanji minister Paolo Portas bo ostal v vladi in bo v skladu z dogovorom o ohranitvi koalicije dobil pomembnejšo vlogo.

Objavljeno
07. julij 2013 12.47
PORTUGAL-FINANCE-ECONOMY-SOCIAL-DEMO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Lizbona - Portugalski premier Pedro Passos Coelho je v soboto sporočil, da bo zunanji minister Paolo Portas ostal v vladi in bo v skladu z dogovorom o ohranitvi koalicije dobil pomembnejšo vlogo. Ulice Lizbone so sicer v soboto znova zasedli protestniki, ki od predsednika države zahtevajo razpustitev parlamenta in predčasne volitve.

Napoved Portasa, da bo odstopil, je pretekli teden močno zamajala vlado, zato je premier na ločenih sestankih s predstavniki koalicijskih strank in predsednikom države skušal rešiti politično krizo in se izogniti predčasnim volitvam.

»Paolu Portasu sem predlagal, naj sprejme položaj podpredsednika; odgovoren bo za koordinacijo ekonomske politike in odnose s trojko,« je na novinarski konferenci vsebino dogovora predstavil Passos Coelho.

Portas, vodja manjše koalicijske partnerice CDS-PP, je v torek podal odstopno izjavo s položaja zunanjega ministra zaradi nestrinjanja z ekonomsko politiko vlade. Portas se zavzema za spremembo ekonomske politike in je nasprotoval odločitvi premiera o zamenjavi finančnega ministra.

Že v ponedeljek je namreč odstopil finančni minister Vitor Gaspar, ki je dve leti bdel nad izvajanjem nepriljubljenih varčevalnih ukrepov. Premier ga je nadomestil z nekdanjo sekretarko portugalske zakladnice Mario Luis Albuquerque, ki je enako naklonjena konsolidaciji javnih financ kot njen predhodnik.

»Naša dolžnost je, da zagotovimo stabilnost, ki je nepogrešljiva pri premagovanju ranljive politične situacije, v kateri se nahajamo,« je po sklenitvi dogovora dejal Passos Coelho. Dogovor mora podpreti še predsednik države Anibal Cavaco Silva, ki lahko tudi razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

Nov val nestabilnosti

Nepričakovani odstopi so povzročili nov val nestabilnosti v tej južnoevropski državi in privedli do rekordnih vrednosti zahtevane donosnosti na 10-letne državne obveznice.

V soboto se je na protestih pred predsedniško palačo zbralo na tisoče protestnikov, ki so zahtevali razpustitev parlamenta in predčasne volitve. »Vlada ne želi novih volitev, saj se zaveda, da bi bila na njih kaznovana za svojo politiko, s katero je osiromašila državo,« je dejal prvi mož sindikatov Armenio Carlos.

Po vladnih napovedih naj bi se portugalsko gospodarstvo do konca leta skrčilo za 2,3 odstotka, raven brezposelnosti pa naj bi se povečala na 18,2 odstotka.

Kljub protestom proti reformam je vlada pod velikim pritiskom, da nadaljuje z varčevanjem. Do 15. julija, ko bo trojka obiskala Lizbono, mora predstaviti načrt, kako bo privarčevala še nadaljnjih 4,7 milijona evrov.