Posilstvo pred očmi vseh

V Steubenvillu so meščani molčali o posilstvu dekleta, da bi zaščitili mlade zvezde ameriškega nogometa.

Objavljeno
18. marec 2013 17.13
Posodobljeno
18. marec 2013 18.25
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Washington – Združene države Amerike pretresa primer 16-letnega dekleta, ki so jo avgusta 2012 posilili pred očmi vseh. Dva srednješolca, danes stara 16 in 17 let, naj bi dekle ugrabila in nato večkrat posilila. Dekle naj bi v noči večkrat izgubilo zavest in bilo fantoma prepuščeno na milost in nemilost. A čeprav naj bi bilo na zabavah do petdeset ljudi, se nihče ni opogumil pomagati dekletu, so se pa mladoletniki »opogumili« posneti in slikati dogajanje in nato vse objaviti na socialnih omrežjih. Srednješolca sta bila danes obsojena na eno oziroma dve leti mladoletniškega zapora, poročajo tuji mediji.

Konec poletja je v malih mestecih v ZDA čas zabav pred začetkom šolskega leta. Tako tudi v mestu Steubenville v zvezni državi Ohio na severovzhodu ZDA. Eden teh večerov, kjer dijaki in študenti hodijo od zabave do zabave, se je za 16-letno dekle iz okolice mesta spremenil v nočno moro.

Avgustovski dan se je začel s tekmo ekipe ameriškega nogometa srednje šole Steubenville High School Big Red Nation, kamor je prišlo mnogo mladih iz mesta. Med igro sta izstopala poznejša obtoženca, ki sta igrala na vodilnih položajih. Po tekmi je večina mladih odšla na zabave, ki so se vrstile tisti večer. Med njimi tudi 16-letno dekle, ki je staršem pred tem povedala, da bo prespala pri prijateljici.

»Saj je kriva sama«

Dekle naj bi že popoldne spilo velike količine alkohola. Okoli desete ure zvečer naj bi po poročanju očividcev že kazalo znake opitosti. Na zabavo naj bi prišlo tudi več fantov iz ekipe ameriškega nogometa. Nekaj ur kasneje naj bi deklica zapustila zabavo skupaj s fanti. Nato naj bi igralci dekle peljali od ene zabave do druge. Drugi mladinci so pričali, da dekle ni bilo več zmožno hoditi brez pomoči in vmes naj bi večkrat bruhalo.

Na poti do doma enega izmed igralcev naj bi se zgodilo posilstvo. Že v avtu naj bi se eden od obtoženih začel dotikati intimnih predelov dekletovega telesa, eden od sovoznikov pa ga je pri tem posnel. Oba obtoženca naj bi nato dekle slekla in jo posilila. 16-letnica naj bi bila celoten čas omamljena, zato se menda sploh ni odzivala na dogajanje. Nihče od očividcev pa fantov ni ustavil, saj, kot so dejali, niso imeli občutka, da se vse dogaja proti volji dekleta.

Ko se je dekle naslednji dan zbudilo, se ni spominjalo večera, niti tega ne, kar sta fanta storila. Zvedela je šele po tem, ko so v majhnem mestu začele krožiti govorice ter posnetki in fotografije groznih dogodkov pretekle noči. Mnogi so krivdo pripisovali dekletu, češ da se je nastavljala fantom in bila tudi sama kriva za svoje opito in omamljeno stanje.

Starši dekleta so zločin prijavili policiji tri dni kasneje. V dokaz so policistom predložili fotografije in posnetke, ki so se pojavili na spletu. Policija se je primera lotila z zadržkom, saj ni bilo toksikoloških dokazov, da bi dekle omamili. Nasploh pa se je dekle od domnevnega posilstva že večkrat tuširala in tako sprala vse dokaze.

Socialno omrežje kot prekletstvo in svetla točka

O dogodku so v mestecu Steubenville številni molčali ali razpravljali zgolj na skrivaj; tudi tisti, ki so bili priča posilstvu. Trener srednješolske ekipe ameriškega nogometa je menda celo rekel, da bo »svoja fanta že zaščitil«.

Bloggarka Alexandria Goddard, ki je nekaj časa živela v Steubenvillu, je zgodbo takoj razširila po svetovnem spletu. Ni hotela, da bi se primer pometel pod preprogo, kakor se rado dogaja v malih ameriških mestih, piše The New York Times. Fotografije, ki so jih kasneje umaknili s spleta, je shranila in jih objavila na svojem blogu. Primer se je hitro razširil po medmrežju in postal tako znan, da se je oglasila tudi hekerska skupina Anonymous, ki je vdrla v spletno stran ekipe ameriškega nogometa ter objavila imena igralcev, ki naj bi bili vpleteni v primer, piše nemški Spiegel.

Goddardova je na svojem blogu komentirala, da je bila predvsem šokirana nad krutostjo tistih, ki so posnetke in fotografije objavili na socialnih omrežjih, v času dogodka pa so bili le gledalci in dekle prepustili njeni usodi. »Kakšen človek bi sploh pomislil, da objavi posnetke krutega posilstva dekleta,« se je zgražala na svojem blogu. Posebno pa je izpostavila herojski kult, ki ga v mestu Steubenville uganjajo z igralci srednješolske ekipe ameriškega nogometa: »Ali menijo, da pravila za njih ne veljajo in to samo zato, ker so igralci ekipe Big Red?«

Tožilstvo je, tudi s pomočjo spletne skupnosti, zbralo dovolj dokazov, da sta bila fanta danes obsojena na eno oziroma dve leti mladoletniškega zapora z možnostjo podaljšanja zaporne kazni do 21. leta.