Posnetek družinskega nasilja šokiral Brazilijo

Raziskava nevladne organizacije Human Rights Watch iz leta 2017 je pokazala, da je bila leta 2016 skoraj tretjina Brazilk žrtev družinskega nasilja – od pretepanja do poskusov umora.
Fotografija: Posnetki varnostnih kamer, ki so jih predvajali na eni izmed brazilskih televizij, prikazujejo Luísa Felipeja Manvailerja, ki v stanovanjskem bloku pretepa svojo ženo Tatiane Spitzner. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Posnetki varnostnih kamer, ki so jih predvajali na eni izmed brazilskih televizij, prikazujejo Luísa Felipeja Manvailerja, ki v stanovanjskem bloku pretepa svojo ženo Tatiane Spitzner. FOTO: Youtube

Videoposnetek, na katerem moški pretepa svojo ženo in kasneje odvleče njeno truplo nazaj v stanovanje, je v Braziliji sprožil burno razpravo o nasilju nad ženskami, je poročal The New York Times.

Posnetki varnostnih kamer, ki so jih pred dnevi predvajali na eni izmed brazilskih televizij, prikazujejo Luísa Felipeja Manvailerja, ki v stanovanjskem bloku pretepa svojo ženo Tatiane Spitzner. Par se je najprej sprl na parkirišču, pri čemer je Manvailer ženo izvlekel iz avtomobila in ji sledil v dvigalo, kjer jo je še naprej fizično nadlegoval. Spitznerjeva je surovemu soprogu večkrat želela pobegniti.



Dogajanje, ki so ga ujele varnostne kamere, se je čez čas preselilo pred stanovanje, kjer je Spitznerjeva mrtva obležala na tleh. Manvailer je ženino truplo odvlekel v stanovanje. Kamere so ga posnele v dvigalu, kjer se je pogledal v ogledalo in si z obraza obrisal ženino kri. Kasneje se je vrnil v dvigalo, bi s tal in sten odstranil dokaze, ki bi ga lahko bremenili.
 
Nasilneža je kmalu po dogodku prijela policija. Manvailer zanika, da je ubil Spitznerjevo; policiji je dejal, da je naredila samomor in skočila z balkona.

Posnetek je sprožil burno razpravo o razširjenosti nasilja nad ženskami v tej latinskoameriški državi. Brazilci na družbenih omrežjih množično uporabljajo oznako #metaAcolher oziroma »vtakni žlico«. Izraz se nanaša na priljubljen brazilski rek, ki pravi, da v sporu med moškim in žensko ne vtikaj žlice, s čimer želijo povedati, da se naj zunanji opazovalci ne vmešavajo v tuje spore.
 
Raziskava nevladne organizacije Human Rights Watch iz leta 2017 je pokazala, da je bila leta 2016 skoraj tretjina Brazilk žrtev družinskega nasilja – od pretepanja do poskusov umora.
 

Komentarji: