Posvojitve ruskih otrok: »Nočem mu več biti mati!«

Slovenija je četrta država, ki bo imela z Rusijo podpisan dvostranski sporazum.

Objavljeno
19. december 2012 20.07
RUSSIA-MAGNITSKY-ADOPTION-US
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Ruska duma je potrdila zakon, s katerim ameriškim državljanom prepoveduje še naprej posvajati ruske otroke. Gre za odgovor na razvpiti seznam Magnickega, s katerim so ZDA uvedle sankcije proti ruskim državljanom, domnevno odgovornim za sumljivo smrt Sergeja Magnickega, odvetnika nekoč največjega ruskega vzajemnega sklada Hermitage Capital.

Gre za recipročen ukrep, s katerim bo Rusija vstop v državo prepovedala vsem ameriškim državljanom, domnevno vpletenim v zlorabe ruskih otrok, zamrznila pa bo tudi njihovo premoženje, kar zveni precej smešno, saj najverjetneje v Rusiji nimajo premoženja, negotovo pa je tudi, ali si sploh želijo še kdaj tja potovati. Ukrep bo precej bolj prizadel ameriške posvojitvene agencije, saj amandma ukinja dvostransko pogodbo na področju posvojitve otrok.

Poslanec vladajoče stranke Enotna Rusija Vjačeslav Nikonov je predlagal, da bi zakon poimenovali po Dimi Jakovljevu, ruskemu posvojencu, ki je leta 2008 umrl za posledicami srčne kapi, saj ga je njegov krušni oče Miles Harrison v veliki vročini več ur pustil zaprtega v avtomobilu. Na sodišču se je zagovarjal, da je posvojenca pozabil odložiti v vrtcu, zato ga je odpeljal do svoje pisarne, kjer je moral v zaklenjenem avtomobilu preživeti ves delovni dan. Sodišče ga je oprostilo obtožb o nenaklepnem uboju. Na ruskem zunanjem ministrstvu so se odzvali z obtožbami o dvojnih standardih: »Na žalost ameriški pravosodni sistem ne zagotavlja ustrezne kazni, kadar gre za kriminal nad posvojenimi ruskimi otroci.« Podoben je bil odziv ob opustitvi vseh obtožb proti Shadu in Christie Taylors, ki ju je sodišče na Floridi obtožilo domnevne zlorabe ruske sirote Maksima Babajeva.

Po podatkih ruskega ombudsmana za zaščito otrok Pavla Astahanova je v Združenih državah Amerike od leta 1990 zaradi zlorab umrlo že 19 ruskih posvojencev. Ruski mediji so se daleč najbolj razpisali o primeru sedemletnega Artjoma Seveljeva, ki ga je krušna mati meni nič tebi nič nekega lepega dne preprosto posadila na letalo in poslala nazaj v domovino. »Je nasilen psihopat. Nočem mu več biti mati,« je Torry Ann zapisala na košček papirja, ki ga je skupaj s keksi in barvicami zapakirala v njegov nahrbtnik. Tragična zgodba se je razvila v mednarodni incident in takratni predsednik Dmitrij Medvedjev je krušno mati obtožil »peklenskega ravnanja«, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa se je na »kapljo čez rob« odzval z pozivom k sprejetju moratorija na posvojitve, ki je bil tudi sprejet.

Posvojitev ceneje

Rusija je najbolj priljubljena država za mednarodne posvojitve, dvostranski sporazum pa je poleg Združenih držav Amerike podpisala le še z Italijo in Francijo. Že spomladi naj bi članica omenjenega kluba postala tudi Slovenija. Dvostranski sporazum med Slovenijo in Rusijo naj bi vlada obravnavala na eni izmed prihodnjih sej, nato pa mora o njem razpravljati še parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Po pričakovanju direktorata za družino bo pod streho do spomladi.

Omenjeni sporazum ima dva osnovna cilja; prvi je preprečitev trgovanja z otroki in drugih zlorab, drugi pa urejanje pravnih stvari v državi, kjer posvajajo otroka. Posamezniki in pari, ki so posvojili ruske otroke, so morali odločbo o posvojitvi dati v priznanje našemu sodišču, po sprejetju sporazuma pa bo ruska odločba veljavna tudi v Sloveniji. S sporazumom se bodo verjetno nekoliko pocenili tudi stroški posvojitve, ki zdaj znašajo od 25.000 do 30.000 evrov.