»Požar so podtaknili piromani, da bi povzročili tragedijo«

Med festivalom Fresh Island je zagorelo blizu kluba Kalypso. Požar se je razširil tudi na bližnji gozd, kjer se je vnelo od pet do deset hektarov gozda.
Fotografija: Gasilci so do jutranjih ur požar lokalizirali. Pri tem so jim pomagali tudi s helikopterji. FOTO: Jure Mišković/Cropix 
Odpri galerijo
Gasilci so do jutranjih ur požar lokalizirali. Pri tem so jim pomagali tudi s helikopterji. FOTO: Jure Mišković/Cropix 

Ponoči okoli pol druge ure zjutraj se je na hrvaški plaži Zrće na Pagu vnel hud požar. Zagorelo je v neposredni bližini nočnega kluba Kalypso, kjer te dni poteka glasbeni festival Fresh Island. Z ognjenimi zublji so se na terenu borili gasilci iz Zadra, občine Povljana in Liško-senjske županije. 

Pristojne službe so evakuirale na tisoče obiskovalcev festivala Fresh Island. Kot je za hrvaško regionalno televizijo N1 povedala Maja Brozičević, predstavnica za odnose z javnostjo Policijske uprave Liško-senjske županije, so evakuirali okoli 10.000 ljudi.



Gasilci so do jutranjih ur požar lokalizirali. FOTO: Jure Mišković/Cropix 
Gasilci so do jutranjih ur požar lokalizirali. FOTO: Jure Mišković/Cropix 


Postavili so tudi zaščitno ograjo, s katero so poskušali preprečiti, da bi se požar še naprej širil na borovce v bližini. Zgorelo je od pet do deset hektarov gozda. Po nekaj urah boja so gasilci požar pogasili, potem ko so ga imeli ob osmi uri že pod nadzorom. Gašenje je oteževala tudi huda burja, ki je ponoči dosegla hitrost do 120 kilometrov na uro.

Na terenu je bilo ob osmi uri zjutraj 64 gasilcev z 22 vozili. Gasilski helikopterji so na prizorišče požara po poročanju hrvaškega portala 24 sata odvrgli skupno dobrih 470 ton vode, v intervenciji pa so sodelovali slabih šest ur. 

Cestna povezava Novalja–Pag je bila do jutranjih ur zaprta, predstavniki policije pa so za ta čas organizirali avtobusni prevoz, da so na varno prepeljali obiskovalce festivala, ki so čakali na bližnji bencinski postaji. Festival bi se sicer moral končati v petek.


 

Možnost, da je bil požar podtaknjen, ni izključena


»Požar je gasilcem kljub izrednim razmeram uspelo spraviti pod nadzor. Zjutraj so jim na pomoč priskočili še s helikopterji in zdaj lahko z gotovostjo trdimo, da ni več velike nevarnosti. Na srečo ni poškodovanih,« je v jutranjih urah za N1 dejal župan mesta Novalja Ante Dabo, vendar ni zanikal možnosti, da bi bil ogenj podtaknjen. 

»Naši gasilci so junaki in tega ne smemo pozabiti,« je še poudaril župan Dabo ter dodal: »Morate vedeti, da gre za ljudi, ki za svoje delo niso plačani. Kljub temu žrtvujejo svoje življenje, da bi pomagali drugim.« Župan sicer meni, da turistična sezona zaradi požara ne bo oškodovana. 

Naknadno je za hrvaški radio povedal, da je uro in pol pred izbruhom požara pri plaži zagorelo v reciklažnem obratu na drugem koncu mesta. Ko so gasilci požar pogasili, se je vnelo pri plaži Zrće, zato meni, da so požar podtaknili piromani, da bi povzročili tragedijo, a so pristojne službe s predanim delom preprečile večjo škodo.

Vodja gasilske brigade Tomislav Slavica je za 24 sata pojasnil, da se je ogenj razplamtel od Zrć proti mestu Novalji. »Takoj po prihodu na prizorišče smo videli, kako se je požar razplamtel po cesti, ki vodi do Novalje. Na srečo smo prispeli pravočasno in požar nam je uspelo spraviti pod nadzor,« je še dodal. 

Zagorelo je blizu nočnega kluba Kalypso, kjer te dni poteka glasbeni festival Fresh Island. FOTO: Jure Mišković/Cropix 
Zagorelo je blizu nočnega kluba Kalypso, kjer te dni poteka glasbeni festival Fresh Island. FOTO: Jure Mišković/Cropix 

Več iz te teme:

Komentarji: