Pred 10. obletnico invazije na Afganistan: Američani, odidite!

V Kabulu se je na mirnem shodu zbralo okoli 200 ljudi. Ameriško vojsko so pozvali k umiku.

Objavljeno
06. oktober 2011 10.39
Posodobljeno
06. oktober 2011 11.02
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Kabul - Dan pred 10. obletnico ameriške invazije na Afganistan se je v Kabulu po pisanju tiskovne agencije AFP zbralo okoli 200 ljudi in vzklikalo »Smrt Ameriki in njenim afganistanskim lutkam!«. Na sicer mirnem shodu po afganistanski prestolnici so uničevali ameriške zastave.

»Protestiramo proti ameriški invaziji,« je eden od organizatorjev protesta Hafizula Rašek povedal za agencijo. »Zahtevamo, da ameriška vojska in Natovi zavezniki takoj zapustijo našo državo. Hočemo, da takoj nehajo pobijati nedolžne Afganistance.« Protestnica Džamila je dodala: »Ne vidim razlike med talibi in Američani; oboji ubijajo nedolžne.«

Jutri bo minilo deset let, od kar je ameriška vojska vstopila v Afganistan in strla talibski režim. Deset let zatem je pod Hundukušem še 140.000 tujih vojakov, med katerimi je največ Američanov. Poveljstvo mednarodnih sil zveze Nato v Afganistanu (Isaf) zagotavlja, da si med operacijami prizadevajo zmanjšati število civilnih žrtev. Po podatkih Združenih narodov je bilo sicer samo v prvi polovici leta 2011 ubitih več kot 1400 civilistov.