Pred obalo Avstralije potonila ladja z migranti

Na krovu ladje je bilo okoli 150 beguncev, najmanj štirje so utonili. Skoraj 300 migrantov so danes sprejeli na Siciliji.

Objavljeno
16. julij 2013 19.40
ITALY-MIGRATION-RESCUE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Rim, Canberra − V bližini avstralskega Božičnega otoka se je danes prevrnila ladja, na krovu katere je bilo po pisanju Slovenske tiskovne agencije okoli 150 migrantov. Sledila je obsežna reševalna akcija, kljub temu pa so umrli najmanj štirje ljudje.

Avstralske oblasti so sporočile, da se je ladja z migranti prevrnila, medtem ko sta jo v hudem neurju dve ladji mornarice spremljali na poti proti kopnemu. Posadka ladij je iz vode rešilo 144 ljudi, iz valov pa so potegnili tudi štiri trupla. Na krovu ponesrečene ladje je bilo menda približno 150 ljudi.

Od prvega januarja je Avstralijo na ladjah in čolnih sicer doseglo že več kot 13.000 nezakonitih priseljencev.

Več sto beguncev danes doseglo Sicilijo

Skoraj 300 beguncev iz Egipta, Somalije in Eritreje pa je danes na morju pred obalo Sicilije prestregla  italijanska obalna straža. Na eni ladji je v Italijo prispelo 65 Egipčanov, na drugi pa 217 Somalcev in Eritrejcev, piše STA.

Več deset migrantov je sicer takoj po pristanku na Siciliji zbežalo in jih oblasti še iščejo. Italijansko pravo določa, da se morajo ljudje, ki nimajo pravne podlage za podelitev azila, vrniti v domovino.