Pred Sicilijo prestregli 1300 migrantov

Ladje italijanske mornarice so v zadnjih 24 urah v pristanišča pospremile tri ladje z okoli 1300 ljudmi.

Objavljeno
31. maj 2014 16.15
ITALY-IMMIGRATION-REFUGEE
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Rim - Pritok migrantov iz Afrike v smeri Sicilije ne pojenja. Ladje italijanske mornarice so v zadnjih 24 urah v pristanišča pospremile tri ladje z okoli 1300 ljudmi. Dva migranta, ki sta bila v zelo slabem zdravstvenem stanju, so s helikopterjem prepeljali na Lampeduso, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Od začetka leta je italijansko obalo doseglo okoli 44.000 migrantov, italijansko notranje ministrstvo pa je pred kratkim posvarilo, da v Libiji na pot proti Italiji čaka še 800.000 ljudi, piše STA.

Populistične italijanske stranke so vlado pozvale, naj zaključi misijo Mare nostrum, v okviru katere vojska in obalna straža patruljirata pred obalami Italije z ladjami in letali. Kritiki so namreč prepričani, da reševalna akcija še dodatno spodbuja migrante k poskusom nevarnega prečkanja morja.

Italijanski premier Matteo Renzi namerava vztrajati pri humanitarni misiji, vendar pa zahteva podporo EU. Italija bo 1. julija prevzela predsedovanje EU, vprašanje migrantov pa namerava uvrstiti prav na vrh prioritet predsedovanja. Država zahteva, da Mare nostrum postane evropska operacija.