Pred sodišče prvič stopil strelec iz Kolorada

Po šestih mesecih se je začel sodni postopek proti Jamesu Holmesu, ki je med premiero filma ubil 12 ljudi.

Objavljeno
08. januar 2013 15.34
US-CRIME-MURDER-SHOOTING-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington – V Koloradu se je danes začel predhodni sodni postopek proti 25-letnemu Jamesu Holmesu, ki je 20. julija med premiero zadnjega filma o Batmanu pobil 12 ljudi, več kot 58 jih je ranil. Tožilstvo mu očita več kot 166 kaznivih dejanj, med njimi tudi umor. Če bo obsojen in tožilstvo zanj ne bo zahtevalo smrtne kazni, bo preostanek življenja preživel v ječi, brez možnosti pogojnega izpusta.

Zaslišanje, med katerim bo sodišče ugotavljalo, ali je tožilstvo zbralo dovolj dokazov za nadaljevanje sojenja, bo po predvidevanjih trajalo teden dni. Po več mesecih bo tako tudi javnost dobila večji vpogled v tragično dogajanje v manjšem ameriškem mestu Aurora pred šestimi meseci. Sodišče je namreč kmalu po strelskem pohodu odvetnikom in policistom prepovedalo širjenje informacij v javnost.

Holmes po strelskem pohodu izgledal sproščeno

Prvi je pred sodišče stopil policist, ki je pred kinematografom aretiral 25-letnega Holmesa. Povedal je, da je bil osumljeni videti sproščen. »Preprosto stal je tam, nič ni počel. Nikamor se mu ni mudilo. Ni bil videti vznemirjen,« je povedal.

Ko je policija prihitela na kraj dogodka, je Holmes, ki je bil še vedno oblečen v neprebojni jopič, policiste opozoril, da je njegovo stanovanje minirano. Posebna policijska enota je nato potrebovala več ur, da je lahko varno vstopil v stanovanje.

Po poročanju Guardiana, je Holmes 20. julija najprej v svoje stanovanje namestil eksplozivo, nato pa se je v bližnji kinematograf odpravil na premiero filma Vzpon viteza teme. Policija predvideva, da se je takoj po začetku filma izmuznil skozi izhod, pri tem pa poskrbel, da se vrata za njim niso zaprla. V dvorano se je nato vrnil dobro oborožen in zaščiten z neprebojnim jopičem. Nekateri obiskovalci so sprva mislili, da gre za del predstave, presenečenje pa se je kmalu sprevrglo v grozo. Strelec je najprej odvrgel solzivcem in nato začel streljati. V nekaj minutah je življenje izgubilo več kot deset ljudi, številni so bili ranjeni.

Obramba: Holmes je duševni bolnik

Odvetniki bodo pred sodiščem poskušali dokazati, da je Holmes duševni bolnik. Na prostor za priče bosta po predvidevanjih ta teden stopila vsaj dva strokovnjaka, ki bosta predstavila svoje mnenje o duševnem zdravju obtoženega. 

Guardian še poroča, da so po mnenju nekaterih pravnih strokovnjakov dokazi tožilstva tako trdni, da se bodo pravni zagovorniki Holmesa najverjetneje pogodili.