Pred sodišče zaradi žalitve islama

Na istanbulskem sodišču se je v vlogi obtoženca pojavil sloviti 42-letni turški pianist in skladatelj Fazil Say.

Objavljeno
18. oktober 2012 21.20
TURKEY-MUSIC-JUSTICE-FREEDOM-RELIGION-HUMAN-RIGHTS
Z. R., zunanja politika
Z. R., zunanja politika

Ankara - Fazil Say se je na tarči organov pregona znašel zaradi številnih tvitov, v katerih je ostri kritik domnevno proislamske vlade premiera Recepa Tayyipa Erdogana po mnenju tožilstva žalil čustva muslimanov in podpihoval versko sovraštvo, zaradi česar mu grozi do poldrugega leta zapora. Med spornimi tviti je tudi tisti, v katerem se je aprila pošalil iz klica k molitvi, ki je trajal vsega 22 sekund: »Zakaj takšna naglica? Te čaka priležnica ali raki [turško žganje] na mizi?« Spet drugi zapisi so precej bolj žaljivi: »Ne vem, ali ste ugotovili, ampak kadar koli je govor o uši, ničetu, zgubi, tatu ali bedaku, se vedno izkaže, da gre za islamista.«

Pred sodiščem v največjem turškem mestu se je danes zbralo na stotine Sayevih privržencev, predvsem liberalnejši del turške družbe, ki že dolgo svari, da se v desetletju Erdoganove vladavine krepi vloga islama. Poznavalci sicer menijo, da ugledni glasbenik, nekdanji kulturni ambasador Evropske unije, ki ostro zavrača kakršno koli krivdo, najverjetneje ne bo obsojen, sodišče pa je v četrtek odločilo, da mu zaradi koncertnih obveznosti ni treba priti na naslednjo obravnavo, razpisano za 18. februar prihodnje leto.

Oglasil se je tudi turški minister za evropske zadeve Egemen Bagiş, ki je dejal, da bi morali tožbo proti Sayu zavreči, češ da so sporni tviti v mejah njegove »pravice do blebetanja«. Umetniku, ki je medtem že napovedal, da se bo odselil na Japonsko, pa je namenil nekaj kritičnih besed zaradi »žaljenja vere in vrednot drugih«.