Grško ministrstvo zasedli protestniki

Na ulice Aten se je danes podalo kakih 2000 javnih uslužbencev, ki nasprotujejo načrtom vlade o odpuščanju 11.000 ljudi.

Objavljeno
20. marec 2014 14.51
Posodobljeno
20. marec 2014 14.51
GREECE-FINANCE-ECONOMY-DEMO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atene - Grški učitelji so zasedli nekatere prostore ministrstva za administrativne reforme v središču Aten. Do zasedbe prihaja na drugi dan vsedržavne 48-urne stavke, s katero javni uslužbenci protestirajo proti napovedanemu odpuščanju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Učitelji so več ur zasedali pisarne ministra za administrativne reforme Kiriaksoa Mitsotakisa. Od tam jih je pregnala šele policija.

Učitelji so tudi napovedali novo 24-urno stavko, ki jo bodo izvedli v petek.

Na ulice Aten se je danes podalo kakih 2000 javnih uslužbencev, ki nasprotujejo načrtom vlade o odpuščanju 11.000 ljudi. Na odpuščanje je grška vlada morala pristati v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Grški časnik Katimerini je poročal, da je trenutno v shemo delovne mobilnosti umeščenih okoli 1845 učiteljev. Ti od julija prejemajo zmanjšano plačo, medtem ko vlada ocenjuje njihov status. 1261 jih bodo zaposlili v kateri od drugih državnih institucij, 380 jih bo znova zaposlenih v šolstvu, 204 pa jih bodo odpustili.

Stavka, ki jo je pripravil sindikat Adedi, hromi delo davčnih uradov, šol in državnih bolnišnic.

Grška vlada si je ta teden po mesecih pogajanj uspela zagotoviti novo tranšo pomoči Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Od leta 2010 je država prejela že 240 milijard evrov mednarodnih posojil, v zameno za katere pa mora izvajati strog varčevalni in reformni program.

Trenutni paket pomoči Grčiji naj bi se iztekel še v letošnjem letu, ugiba pa se, da bi lahko Atene potrebovale še enega.