Predsednik Hrvaške gospodarske zbornice v priporu

Nova afera, menda večja od afere Fimi-media, je dvignila nov veter in le še okrepila slabo voljo.

Objavljeno
12. november 2013 13.03
*mdr*Nadan Vidoševič
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb - Dolgoletni predsednik hrvaške gospodarske zbornice Nadan Vidošević - na čelu te organizacije je že 18 let, - ki je bil leta 2009 tudi kandidat za hrvaškega predsednika (njegov slogan je bil: Tretji hrvaški predsednik - zagotovilo za gospodarsko trdnost!), je v preiskovalnem zaporu. Nova afera na Hrvaškem je dvignila nov veter in le še okrepila slabo voljo zaradi tega, kar se v državi dogaja (in se je dogajalo), preiskovalci pa napovedujejo, da bržkone to še ni konec.

Zanko okoli (in v zvezi) z Nadanom Vidoševićem, ki so mu nekateri nadeli celo ime »hrvaški George Clooney«, so preiskovalci urada za bitko proti korupciji prioravljali precej časa. Vendar po mnenju nekaterih poznavalcev dogajanja na t. i. kriminalnem parketu Hrvaške preiskovalci nikakor niso mogli najti pravih povezav. Nato pa se je, pred kakšnim mesecem dni, zgodila afera, ki je pretresla peto najrevnejšo članico evropske družine. Zgodila se je v podjetju Hrvaške avtoceste (Hac), osrednji igralec pa je bil nekdanji finančni direktor podjetja Josip Sapunar, ki ga sumijo odtujitve najmanj petih milijonov evrov iz Haca. Mimogrede, omenjeni Sapunar je bil v priporu tudi pred tremi leti, nakar so proti njemu vložili obtožnico zaradi korupcije v ločenem primeru Fimi-media.

Preiskovalci so tokrat znova prišli do Sapunarja in Haca med obravnavo sumljivih poslov Hrvaške gospodarske zbornice (HGK). Eden od treh osumljenih sodelovanja pri oškodovanju HGK za najmanj 4,2 milijona evrov Igor Premilovac naj bi preiskovalcem opisal korupcijsko verigo, ki jo je povezovalo njegovo podjetje na Češkem, Remorker International.

Po navedbah hrvaških medijev naj bi Premilovac priznal, da so na avstrijski račun Remorker Internationala poleg denarja, ki so ga s fiktivnimi računi odtujili iz HGK, na podoben način odtujili tudi denar, domnevno nakazan gradbenim podjetjem, ki so jih v Hacu najeli za gradnjo hrvaške avtocestne infrastrukture. V zvezi s tem pa nekateri že namigujejo, da naj bi preiskovalci kmalu zbrali tudi dovolj dokazov za pripor nekdanjega hrvaškega prometnega ministra (HDZ) in zdajšnjega župana Zadra Božidarja Kalmete, po katerem se sicer del avtoceste med Zagrebom in Splitom, pač tisti del, nad katerim je bdel Kalmeta, imenuje Kalmetina.

Preplet afer

Ocenjujejo, da je preko računa Premilovčevega podjetja iz Hrvaške »v zasebne žepe poniknilo kakšnih deset milijonov evrov. To naj bi se dogajalo med letoma 2004 in 2011, ko je vlado vodila HDZ, poudarjajo nekateri, vendar je vsakršne povezave med stranko in »denarno ponikalnico« zdajšnji poglavar HDZ Tomislav Karamarko že zavrnil.

Afera Hac naj bi bila, ugotavljajo preiskovalci, v tesni povezavi z afero na Hrvaški gospodarski zbornici (HGK), ki je zdaj povzročila obglavljenje zbornice. Vojska preiskovalcev, policistov in kriminalistov je namreč osumila vodjo urada predsednika hrvaške gospodarske zbornice Zdenko Peternel, da je preko fiktivnih računov v šestih letih, med letoma 2005 in 2011, oškodovala zbornico za najmanj 4,2 milijona evrov. Za Peternelovo je preiskovalni sodnik že odredil pripor, v primeru pa sta osumljeni še dve osebi, Davor Komerički in Igor Premilovec, ki naj bi skupaj s Peternelovo pripravljala lažne račune za oglaševalske storitve, ki nikoli niso bile opravljene, HGK pa jih je plačala oz. plačevala.

Peternelova, za katero so tukajšnji mediji pisali, da »živi skromno v skromnem stanovanju, velikem 41 kvadratnih metrov sredi Zagreba«, naj bi na ta način zase obdržala slabih 3,8 milijona evrov, preostanek pa naj bi si razdelila soosumljena.

Hrvaški mediji zdaj trdijo, da gre za veliko večjo afero, kot je afera Fimi media, zaradi katere postopek zoper nekdanjega premiera Iva Sanaderja in stranko HDZ na zagrebškem sodišču poteka že dobro leto. Vidošević sicer vse zanika, zatrjuje, da »je čist kot solza«, na plano pa prihajajo podrobnosti, ki njegove trditve povsem demantirajo.

Preiskovalcem urada za bitko proti korupciji (Uskok) naj bi se po pisanju hrvaških medijev le posrečilo odkriti povezave, da je bil na čelu piramide izčrpavanja javnega denarja iz gospodarske zbornice, ki je nato končal v zasebnih žepih, »hrvaški George Clooney« oz. Nadan Vidošević, ki tudi slovi kot eden bogatejših Hrvatov.