Predsedniške volitve v Siriji bodo 3. junija

Za sedemletni mandat, že tretji po vrsti, bo spet kandidiral predsednik Bašar al Asad, ki mu menda najbolje kaže.

Objavljeno
21. april 2014 18.00
De. P, Delo.si, STA
De. P, Delo.si, STA

Damask - V Siriji bodo kljub krvavi državljanski vojni, v kateri je bilo doslej ubitih že več kot 150.000 ljudi, 3. junija pripravili predsedniške volitve, je danes napovedal predsednik sirskega parlamenta Mohamed al Laham. Šlo bo za prve prave predsedniške volitve v Siriji, potem ko so ustavne spremembe odpravile referendumski sistem.

»Volitve za predsednika Sirske arabske republike bodo v Siriji potekale 3. junija med 7. uro zjutraj in 7. uro zvečer (po lokalnem času),« je al Laham dejal na izredni seji parlamenta. Glasovanje za Sirce, ki živijo izven države, bo potekalo 28. maja. Al Laham je dodal, da lahko predsedniški kandidati svoje kandidature vložijo do 1. maja.

Sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu se sedanji mandat izteče 17. julija. Skoraj zagotovo bo spet kandidiral in tudi kljub konfliktu osvojil nov sedemletni mandat. Asad je sicer izrazil prepričanje, da ne vidi razloga, zakaj ne bi znova kandidiral. Opozicija sicer vztraja, da ne bi smel igrati nobene vloge v sirskem tranzicijskem procesu.

Prvič več kandidatur

Nova volilna pravila od kandidatov zahtevajo, da so zadnjih deset let prebivali v Siriji, kar ključnim opozicijskim voditeljem v izgnanstvu onemogoča kandidaturo. Številni bi verjetno tudi tako bojkotirali volitve, ki bi jih vodila al Asadova vlada.

Spremembe sirske ustave leta 2012 so odpravile dosedanji referendumski sistem predsedniških volitev, na katerih je bil al Asad leta 2000 in 2007 kot predsednik potrjen s skoraj 100 odstotki. Ustavne spremembe tako sedaj prvič omogočajo, da kandidira več kandidatov.

Junijske volitve bodo po pričakovanjih potekale samo na območjih pod nadzorom vladnih sil, na obširnih predelih, ki jih nadzirajo razdeljeni opozicijski uporniki, pa ne.