Preiskavo »čudeža v Atakami« zaključili brez obtožnice

Preiskovalci so primer zaključili, ker niso našli nobenega dokaza o kazenski odgovornosti lastnikov rudnika.

Objavljeno
02. avgust 2013 14.07
Chile Miner Rescue
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Santiago de Chile − Skoraj tri leta po tako imenovanem čudežu v Atakami, neverjetni rešitvi 33 rudarjev, ki so ujeti v rudniku bakra San José, približno 700 metrov pod zemljo, preživeli 69 dni, se je preiskava nesreče zaključila brez uradne obtožnice. Kot poroča tiskovna agencija AFP, so primer zaključili, ker niso našli nobenega dokaza o kazenski odgovornosti lastnikov rudnika.

»Odločili smo se, da s preiskave ne bomo nadaljevali, saj menimo, da ne moremo vložiti obtožnice zaradi teh dogodkov,« je po poročanju AFP povedal tožilec Hector Mella. Po mnenju odvetnice lastnikov rudnika Catherine Lathrop ta odločitev jasno dokazuje, da lastniki rudnika niso zakrivili kaznivega dejanja.

Odločitev je spodbudila jezen odziv rudarjev. »To je sramota za čilski pravosodni sistem,« je za tiskovno agencijo AP povedal eden od ujetih rudarjev Mario Sepulveda. »Nemogoče je, da za nesrečo tolikšnih razsežnosti nihče ne odgovarja,« je dodal.

Odvetnik večine rudarjev Renato Prenafeta pa je napovedal, da bo njegova ekipa pregledala ozadje odločitve in predstavila lastne argumente. Prenafeta je poleg tega vložil civilno tožbo. »Večina ljudi, ki jih zastopam, še vedno trpi za hudimi psihološkimi posledicami,« je dejal.

Rudar Luis Urzua pa je povedal, da še vedno čakajo na izid tožbe, ki so jo zaradi zanemarjanja vložili proti Nacionalni službi za geologijo in rudarstvo. Obtožujejo jo, da ni preverila delovnih pogojev in varnostnih razmer v rudniku, in zahtevajo 500.000 dolarjev nadomestila za vsakega rudarja.

Daleč od bogastva in slave

Rudarji so tretjo obletnico nesreče v ponedeljek obeležili z mašo v kraju Copiapo, dodaja AFP. Kot je povedal Urzua, je vseh 33 dobro, delajo in živijo v različnih delih države, vseeno pa so se znašli daleč od bogastva in slave, za katera so upali, da jim ju bo prinesla njihova nesreča.

Nemudoma po rešitvi so rudarje sicer resda zasuli s televizijskimi ponudbami, a zaradi travme, ki so jo preživeli, in velike pozornosti, v kateri so se nenadoma znašli, so se nekateri zatekli k alkoholu. Leto dni po nesreči se je življenje večine vrnilo na ustaljene tirnice.