Propadel tudi tretji poskus izvolitve albanskega predsednika

Po napovedih predsednice parlamenta Jozefine Topalli bodo novega predsednika znova poskušali izvoliti v ponedeljek.

Objavljeno
08. junij 2012 16.08
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tirana − V albanskem parlamentu je danes propadel še tretji poskus izvolitve novega predsednika države, piše Slovenska tiskovna agencija. Po napovedih predsednice parlamenta Jozefine Topalli bodo novega predsednika znova poskušali izvoliti v ponedeljek. Albanija mora namreč novega predsednika dobiti do 24. julija, ko se sedanjemu predsedniku Bamirju Topiju izteče mandat.

Razlog za dosedanji neuspeh izvolitve leži v dejstvu, da se dve glavni politični stranki, demokrati in socialisti, še vedno nista dogovorili o skupnem predsedniškem kandidatu. Pod pritiskom mednarodne skupnosti sta glavni stranki sicer nadaljevali pogovore o skupnem predsedniškem kandidatu, a doslej neuspešno.

V skladu z ustavo mora parlament albanskega predsednika izvoliti v največ petih poskusih, če pa mu to ne uspe, sledi razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev.

Za razliko od prvih treh poskusov izvolitve, ko je potrebno, da kandidata podprejo tri petine vseh poslancev (84 poslancev), od četrtega poskusa dalje zadostuje, da predsedniški kandidat dobi 71 glasov podpore v 140-članskem parlamentu. Vladajoči demokrati imajo 73 poslancev.

Vladajoča Demokratska stranka premiera Salija Berishe je za predsednika države predlagala ustavnega sodnika Xhezaira Zaganjoria, opozicijska Socialistična stranka pa si želi kandidata, ki bi užival kar največjo podporo, vendar poimensko niso nobenega izbrali, zaključuje STA.