Protest v Zagrebu: »Več delaš, hitreje boš v stečaju«

Središče Zagreba so napolnili sindikalni in protivladni protestniki. Zbralo se jih je 15.000.

Objavljeno
01. maj 2013 16.39
tel: +385 1 6103 090
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb - Pod geslom »Spremenite smer« se je na osrednjem zagrebškem trgu bana Jelačića zbralo približno 15 tisoč članov dvanajstih sindikatov, devetnajstih nevladnih organizacij in nezadovoljnih (ter tudi radovednih) državljanov.

Po dobri uri govorov in programu, ki so ga »bogatile piščalke, udarci na bobne in ropotulje,« so se številni odpravili v park Maksimir, kjer je bil organiziran tradicionalni prvomajski piknik, na katerem jih je pričakalo 50 tisoč krožnikov »graha« oz. pasulja, ki so ga brezplačno delili zbranim.

Tradicionalno je prvi krožnik napolnil prvi mož Zagreba Milan Bandić, popoldne pa je v Maksimir prišel tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović. Nekateri drugi so se z več sto avtobusi vrnili tja, od koder so v Zagreb tudi prišli.

»Po poldrugem letu, od kar je oblast prevzela Kukuriku koalicija, ima delavec pravico vedeti in povedati, da ta politika ne vodi nikamor, zaradi tega od nje tudi zahtevamo, da spremeni smer ali pa bomo mi spremenili njo,« so hrumeli sindikalni voditelji ter ob bučnem odobravanju navzočih opozarjali, da pač nasprotujejo vladni politiki varčevanja.

Hrvaški sindikati so vladi, zaradi nevšečnih in nepriljubljenih potez, že lani »pokazali« rumeni karton in s tem izrazili svoje nezadovoljtvo, sodu pa je izbilo dno dejstvo, da je vlada, na čelu z Zoranom Milanovićem najprej sprejela državni proračun, šele nato pa pozvala sindikate na dialog o spremenjenih pogojih delovanja in priprave popravljenih kolektivnih pogodb.

Napoved, da bo vlada odpustila najmanj 10 tisoč zaposlenih v javnem sektorju, ter v istem sektorju zmanjšala bruto plače za 3 odstotke pa je nezadovoljstvo le še povečalo.

Hrvaški mediji so sicer ocenili, da gre za široko fronto zoper levosredinsko vlado, proteste sindikatov pa so podprle tudi Katoliška cerkev na hrvaškem, združenje veteranov, nevladne organizacije (devetnajst se jih je udeležilo protestov sredi Zagreba), pa tudi najmočnejša opozicijska stranka HDZ ter laburisti, ki po številnih javnomnenjskih anketah po priljubljenosti trdno zasedajo tretje mesto.

Je pa tudi res, da si na hrvaškem nekako niso povsem na jasnem, ali je omenjena »sindikalno-veteransko-cerkveno-nevladna fronta« zgolj namenjena rušenju obstoječe vlade ali pa le ilustrativen in masoven prikaz zahtev za vrnitev odvzetih pravic, umik odločitev, ki omejujejo kolektivne pogodbe, usklajevanje plač v javnem sektorju z drugimi sektorji, odstop kompromitiranih ministrov ter spremembo ekonomske politike.

Sindikalisti tako sporočajo vladi, da petletna gospodarska kriza kaže, da politika varčevanja ne more popeljati države iz recesije ter da je zniževanje proračunskega primanjkljaja in zadolževanja možno uveljaviti zgolj potem, ko bo zagotovljena gospodarska rast in odpiranje delovnih mest.

»Ponižali ste ljudi, in tega vam nikoli ne bodo oprostili,« je očitek na račun vlade ogorčeno stresel eden o sindikalnih voditeljev.

»Ma, kaj jaz vem, kaj se dogaja. Ni lahko, verjemite,« pa je podpisanemu dejal eden od sogovornikov in udeleženec zagrebškega prostesta. Star je nekaj čez 40 let, dela v javnem sektorju, kmalu pa naj bi zamenjal delovno mesto: "»Ja, odšel bom na borzo dela,« je dodal, v rokah pa držal transparent, na katerem je pisalo - »Več delaš, hitreje boš v stečaju!«