Ukrajina: Po zasedbi ministrstva grožnja z izrednimi razmerami

Protesti v Ukrajini ne pojenjajo. Še naprej se širijo v druge kraje po državi, v prestolnici Kijev pa se zaostrujejo.

Objavljeno
27. januar 2014 06.24
Posodobljeno
27. januar 2014 06.24
APTOPIX Ukraine Protests
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Razmere v Ukrajini se bližajo vrelišču. Kljub pogajanjem med administracijo predsednika Viktorja Janukoviča in opozicijo protesti ne pojenjajo − ravno nasprotno: še naprej se širijo v druge kraje po državi, predvsem za zahod, pa tudi predsedniku bolj naklonjeni vzhod, v prestolnici Kijev pa se zaostrujejo.

Skupina protivladnih protestnikov je ponoči dokazala, da so se pripravljeni za dosego svojih ciljev zateči tudi k bolj radikalnim ukrepom: v središču Kijeva so zasedli pravosodno ministrstvo in pred njim postavili barikade. Na zasedbo se je že odzvala ukrajinska pravosodna ministrica Olena Lukaš, ki je napovedala, da bo zahtevala prekinitev pogajanj med vlado in opozicijo, če protestniki stavbe ne bodo zapustili. »Ukrajinskega predsednika bom prisiljena prositi, naj prekine pogovore, če stavba ne bo nemudoma osvobojena in pogajalci ne bodo dobili priložnosti za miroljubno rešitev konflikta,« je po navedbah agencije AFP dejala Lukaševa. Če protestniki ne bodo zapustili stavbe, namerava na ukrajinski nacionalni varnostni svet nasloviti tudi zahtevo o morebitni uveljavitvi izrednih razmer. V primeru njihovega razglasa bi bilo močno omejeno gibanje, prepovedani vsi protestni shodi, suspendirano delo političnih strank in uvedena policijska ura.

O tem ukrepu so ukrajinske oblasti menda že razmišljale, a mu nasprotujejo številni v Janukovičevi Stranki regij. Uvedba izrednih razmer bi namreč po pričakovanjih le še okrepila jezo protestnikov, ki so v zadnjem tednu že večkrat srdito spopadli z varnostnimi silami. Kljub temu so mnogi v Janukovičevi administraciji prepričani, da bi morali protestnike naučiti lekcije. Notranji minister Vitalij Zaharčenko jih je tako pred dnevi posvaril, da bodo tiste, ki zasedajo stavbe - pred tem so namreč zasedli tudi ministrstvi za kmetijstvo in energetiko ter mestno hišo -, obravnavali kot ekstremiste in proti njim uporabili silo. Tega jim, kot kaže, zaenkrat ne bo potrebno storiti, saj so protestniki popoldne pravosodno ministrstvo zapustili, pred njim pa pustili zgolj barikade.

Protivladni protestniki kljub temu nadzorujejo velik del središča Kijeva v okolici Trga neodvisnosti, protesti pa so se razširili tudi v druga mesta po državi, predvsem na zahod, ki je tradicionalno manj naklonjen Janukovičevi vladavini, posebej zaskrbljujoče zanj pa je, da so se razširili tudi na vzhod države. Predvsem tam so se protestnikom po robu odločno postavile varnostne sile, piše AFP.

Pogajanja na majavih nogah

Zaradi širjenja protestov in zasedbe pravosodnega ministrstva obstaja nevarnost propada pogovorov med opozicijo in predsednikom Janukovičem o miroljubni rešitvi krize. Predsednik je opozicijskim voditeljem v soboto ponudil položaje v vladi: predlagal je namreč deljeno vladanje in med drugim Arseniju Jacenjuku položaj premiera, Vitaliju Kličku pa položaj namestnika premiera. Iz Janukovečevega urada so še sporočili, da je predsednik pripravljen razmisliti tudi o ustavnih spremembah, s katerimi bi zmanjšali njegova pooblastila in več moči prenesli na predsednika vlade.

Janukovič opozicije s predlogi ni zadovoljil, čeprav so bili opozicijski voditelji previdni in predsednikove ponudbe niso eksplicitno ne sprejeli ne zavrnili. Sporočili so le, da se bodo pogajanja nadaljevala, čeprav ni znano kdaj.

Analitiki menijo, da tako ukrajinska oblast kot opozicija igrata taktično igro. Po mnenju nekaterih analitikov, je bil cilj Janukovičeve ponudbe med opozicijo vnesti razdor. Kot meni vodja kijevskega Inštituta za svetovne študije Vadim Karasev, se obe strani zaradi ponudbe počutita močnejši: Janukovič se je namreč prikazal kot pripravljenega na kompromis, opozicija pa je prepričana, da je pripravljen deliti oblast.

Ključni dan bo predvidoma jutrišnji, ko se bo na izrednem zasedanju predvidoma sestal ukrajinski parlament. Ta bo razpravljal o Janukovičevih predlogih za rešitev krize, morda pa tudi o zahtevah opozicije, torej o ukinitvi protiprotestniškega zakona in ustavnih reformah, izpustitvi aretiranih med protesti in Janukovičevi usodi. Kriza v Ukrajini bo prav gotovo tudi ena od glavni tem na jutrišnjem vrhu Evropske unije in Rusije.

EU je zaradi razmer v Ukrajini močno zaskrbljena in obe strani poziva k dialogu. Evropski komisar za širitev Števan Füle, ki se je v Kijevu mudil še v petek in soboto, se tako danes vrača v Ukrajino. Kot so sporočili iz evropske komisije, bo pokušal pomagati najti pot iz krize. Ta teden bo Ukrajino obiskala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.