Proti napadalcu iz Fort Hooda vloženi dve obtožnici

Majorja Nidala Hasana, ki je v oporišču Fort Hood ubil 13 judi, obtožnica bremeni naklepnega umora in naklepnega poskusa umora. Že ena sama točka obtožnice za naklepni umor bi zadostovala, da bi ga v primeru obsodbe usmrtili.

Objavljeno
03. december 2009 09.08
Ameriško vojaško oporišče Fort Hood
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Dallas - Tožilstvo ameriške vojske je proti majorju Nidalu Hasanu, ki je 5. novembra v oporišču Fort Hood ubil 13 ljudi, ranil pa 32, vložilo obtožnico, ki ga v 13 točkah bremeni naklepnega umora in obtožnico v 32 točkah, ki ga bremeni naklepnega poskusa umora.

Že ena sama točka obtožnice za naklepni umor bi sicer zadostovala, da bi ga v primeru obsodbe usmrtili. Hasanu ostaja le en izhod - da poskuša doseči, da ga razglasijo za neprištevnega.

Za obrambo Hasana se je odločil upokojeni polkovnik in vojaški sodnik John Galligan, ki je že namignil, da se bo Hasan morda branil z neprištevnostjo. Vojaško tožilstvo je zato že poslalo zahtevo, da se Hasana čim prej zasliši in ugotovi, ali je zadosti prišteven, da se udeleži lastnega sojenja. Galliganu se sicer ne mudi, pri čemer je prepričan, da bo skoraj nemogoče izpeljati nepristransko oceno Hasanovega duševnega stanja.

Hasanu je pred streljanjem, ki ga je izvedel povsem premišljeno, saj je na primer sosedom razdelil ostanke hrane iz zamrzovalne skrinje ter razglašal, da muslimanskih vojakov ne bi smeli pošiljati v vojne proti muslimanom. V Virginiji rojeni sin palestinskih priseljencev si je pred streljanjem tudi dopisoval s skrajnim islamskim duhovnikom v Jemnu.

Zaradi tega je v ZDA nastal cel cirkus, ki ga podžigajo kongresniki željni slave z iskanjem povezav med Hasanom in terorističnimi organizacijami. Teh zvez sicer ni, vendar to politikov ne ustavi. Administraciji predsednika ZDA Baracka Obame pa bi najbolj ustrezalo, da prav zaradi podžiganja nestrpnosti proti muslimanom ta zadeva odide v zgodovino kot delo norega strelca.