Protiteroristična operacija na vzhodu Ukrajine v teku

Ruski mediji poročajo, da so bili v spopadu za letališče v mestu Kramatorsk ubiti štirje pripadniki proruskih sil.

Objavljeno
15. april 2014 16.19
Posodobljeno
15. april 2014 16.19
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-SLAVYANSK
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

18:56: Ruski premier Dmitrij Medvedjev je v odzivu na posredovanje ukrajinskih sil na vzhodu države posvaril, da se je »Ukrajina znašla na robu državljanske vojne.

Oblasti v Kijevu, ki jih Moskva sicer ne priznava, je pozval k dialogu z državljani in spoštovanju interesov vseh etničnih skupin. Po njegovih besedah je edin način za ohranitev miru v Ukrajini vzpostavitev normalnih pogojev, ki bodo državi omogočili razvoj.

Pikro se je obregnil tudi ob Zahod: »Vsi tisti, ki pozivate k pomoči Ukrajini, bi morali kaj storiti. V mislih imam predvsem evropske in čezoceanske partnerje. Dajte jim vsaj en dolar. Doslej smo slišali le obljube; dali bomo milijardo, nakazali jim bomo pet milijard. Želim si, da bi jim sploh kaj dali.«

18:40: Ruska Ria Novosti poroča, da so bili v posredovanju ukrajinskih sil na letališču v bližini mesta Kramatorsk ubiti vsaj štirje oboroženi pripadniki proruskih sil. »Spopad za letališče je končan in milica se je umaknila. Ukrajinska stran je prevzela nadzor nad letališčem,« je za Rio Novosti povedal predstavnik tamkajšnje Ljudske milice.

17:57: Ruski spletni portal RT poroča tudi začetku protiteroristične operacije v Slavjansku. »Na Slavjansk se je začel napad, oklepna vozila vstopajo v mesto. Možje se pripravljajo na obrambo mesta,« je povedal predstavnik tamkajšnjih proruskih sil. Dopisnik britanskega Reutersa medtem poroča, da je v mestu povsem mirno - ne duha ne sluha o ukrajinskih varnostnih silah ali spopadih.

17:47: Iz urada začasnega ukrajinskega predsednika Oleksandra Turčinova so sporočili, da so ukrajinske sile v mestu Kramatorsk znova prevzele nadzor nad letališčem. »Izrinili so nas iz letališča, a samo mesto je še vedo pod našim nadzorom in ukrajinskim silam ne bomo pustili vstopa,« pa je za Interfax, ki ga povzema portal RT, povedal eden od proruskih aktivistov.

17:30: V bližini mesta Kramatorsk pa je po poročanju ruske agencije Itar-Tass strmoglavilo vojaško letalo, po besedah očividcev gre za suhoja-27. Priče so pred tem poročale o eksplozijah in strelih, ki naj bi odmevali v bližini vojaškega letališča. Kdo je sedel za krmili vojaških letal, ki so nizko preletavala letališče, in kdo je na njih streljal, ni jasno.

***

Kijev, Moskva - Proruski aktivisti so se dan po izteku ultimata, ki jim ga je za umik iz vladnih poslopij postavil uradni Kijev, še globlje vkopali v kraje na jugovzhodu države. Na ulicah Slavjanska, mesta, ki leži približno 160 kilometrov od ruske meje, so vzniknile nove cestne zapore, nad njimi so zaplapolale ruske zastave.

V popoldanskih urah je v mestu vladal mir, a je bilo vzdušje daleč od sproščenega. Proruski aktivisti so čakali, kdaj bo Kijev uresničil grožnje o posredovanju. Začasni krajinski predsednik Oleksandr Turčinov je namreč danes parlamentu znova naznanil začetek »protiteroristične operacije«, s katero bodo po njegovih besedah »korak za korakom, na odgovoren način« pregnali separatiste. »Načrti Ruske federacije so in ostajajo brutalni. Želijo si, da bi ne le regijo Donbas, ampak celoten jug in vzhod Ukrajine pogoltnil ogenj. Cilj operacije je obraniti državljane Ukrajine, zaustaviti teror in kriminal ter preprečiti, da bi našo državo raztrgali na koščke.«

V bližini kraja Kramatorsk strmoglavilo vojaško letalo?

Francoska tiskovna agencija AFP danes iz mesta Izjum, ki je od Slavjanska oddaljeno okoli 40 kilometrov, poroča o več kot 20 ukrajinskih oklepnih vozilih in več kot sto pripadnikih specialnih enot, ki pregledujejo vsa vozila, namenjena proti Slavjansku.

Majhna pričakovanja do štiričlanskih pogajanj

Podobno napeto vzdušje danes vlada v vsaj še devetih krajih po državi, kjer so proruski aktivisti zavzeli vladna poslopja z zahtevo po večji avtonomiji in tesnejših vezeh z mogočno vzhodno sosedo, kar hočejo,  po zgledu prebivalcev polotoka Krim, doseči z referendumom.  Moskva se je na dogajanje na vzhodu Ukrajine in na besede Turčinova v parlamentu odzvala s svarilom, da bi Kijev s posredovanjem proti proruskim protestnikom resno ogrozil za četrtek napovedane pogovore o krizi. »Ne moreš poslati tankov, hkrati pa začeti pogajanj. Uporaba sile bi sabotirala vsako priložnost, ki jo ponujajo štiričlanska pogajanja v Ženevi,« je med obiskom na Kitajskem dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ukrajinskim in ruskim predstavnikom se bodo v četrtek pridružili še ameriški in evropski diplomati, a so še pred začetkom srečanja pričakovanja nizka. Da bo izkupiček pogovor najverjetneje majhen, je napovedala tudi namestnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland, a morajo po njenem »diplomatska vrata ostati odprta«, kaj bodo prinesla, pa bo pokazal čas.

ZDA-Rusija: pozivi k ukrepanju

Kriza v Ukrajini je bila tudi razlog za ponedeljkov telefonski pogovor med ruskim in ameriškim predsednikom, med katerim sta drug drugega pozvala k uporabi vzvodov, s katerimi bi preprečili prelivanje krvi. Iz Bele hiše so sporočili, da je Barack Obama pozval Vladimirja Putina, naj izkoristi svoj vpliv in proruske separatiste prepriča, da zapustijo zasedena poslopja. Kremelj, ki zavrača vsakršno povezavo z aktivisti na ukrajinski strani meje,  je medtem ponovil, da odgovornost za krizo nosijo začasne oblasti v Kijevu, ki niso znale in hotele zadostiti ne zahtevam in interesom Rusije ne rusko govorečega prebivalstva.  

Visoki komisariat ZN za človekove pravice je sicer danes v poročilu, ki temelji na ugotovitvah namestnika generalnega sekretarja ZN za človekove pravice Ivana Šimonovića v Ukrajini, oblasti v Kijevu pozval, naj spoštujejo pravice manjšin v državi in se vzdržijo dejanj, ki spodbujajo sovraštvo. »Nujno je sprejeti ukrepe, s katerimi bodo okrepili zaupanje med vlado in ljudstvom ter različnimi skupnostmi, ljudem pa zagotovili, da njihove zahteve ne bodo spregledane.«  Poročilo, ki ga je Rusija že označila za pristransko, med drugim rusko govoreče prebivalce vzhodne Ukrajine obtožuje, da so lagali o množičnih napadih. »Čeprav je bilo nekaj napadov na rusko skupnost, niso bili sistematični niti razširjeni,« so zapisali.