Psihiatri v zaporu: Breivik ni duševno bolan

Skupina štirih strokovnjakov je spodbijala ugotovitve s strani sodišča pooblaščenih psihiatrov.

Objavljeno
04. januar 2012 20.03
Posodobljeno
04. januar 2012 20.03
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Oslo - Norveški tožilec Svein Holden je danes sporočil, da kljub ugotovitvam skupine psihiatrov, ki so Andersa Behringa Breivika nadzirali v zaporu, od sodišča ne bo zahteval nove psihiatrične ocene. Namesto tega bo skupina štirih strokovnjakov pričala na sojenju proti nizozemskem skrajnemu desničarju, ki je 22. julija lani v bombnem in strelskem napadu ubil 77 ljudi.

Po poročanju BBC, se skupina štirih strokovnjakov na marsikateri točki ne strinja s psihiatroma, ki sta po napotkih sodišča ocenila duševno stanje Breivika. Po 13 razgovorih sta ocenila, da je obtoženi povsem izgubil stik z realnostjo in da trpi za shizofrenija. Skupina strokovnjakov pa po nadzorovanju Breivika v zaporu ugotavlja, da Breivik ne trpi za duševno boleznijo in da ne potrebuje zdravil. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so zanikali tudi, da je napadalec podvržen samomoru.

Sojenje Breiviku, obtoženemu terorističnega napada, se bo začelo 16. aprila. Če obramba dokaže, da je obtoženi neuravnovešen, bo minimalno kazen treh let najverjetneje prestajal v psihiatrični bolnišnici. V nasprotnem primeru pa mu grozi 21 let zapora.

Odvetnik, ki zagovarja svojce treh žrtev strelskega pohoda na otoku Utøya, je za norveško televizijo povedal, da je zadnja ugotovitev strokovnjakov izredno pomembna. Pojasnil je, da zadnje poročilo zbuja dvom v prvotno psihiatrično oceno. »Največji strah mojih stranke je ta, da bo se bo v nekaj letih znova svobodno gibal po norveških ulicah,« je povedal odvetnik John Arild Aasen.

Odvetniki Breivika so že sporočili, da nasprotujejo ponovini oceni duševnega stanja njihovega klienta.

Kot smo že pisali, je Breivik v priporu vse od usodnega 22. julija. Po aretaciji je priznal odgovornost tako za eksplozijo avtomobila bombe, ki je odjeknila v vladni četrti Osla in v kateri je umrlo osem ljudi, kot za strelski pohod na bližnjem otoku Utøya, kjer je umrlo 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke.

Norveški preiskovalci so prepričani, da je Breivik tako pri načrtovanju napadov kot njuni izvedbi deloval sam, čeprav je sam zatrjeval, da je napada izvedel v okviru širše mreže in da so na napade pripravljeni tudi drugod v Evropi.