Putin na Krimu: Skupaj smo močnejši

Ruski predsednik je z obiskom simbolno sklenil sicer mednarodno nepriznano priključitev polotoka k Rusiji.

Objavljeno
09. maj 2014 12.59
Posodobljeno
09. maj 2014 13.01
RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CRISIS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

15:18: Združene države Amerike so sporočile, da obisk ruskega predsednika Putina na Krimu zgolj povečuje napetost v Ukrajini.

15:15: Po podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva je bilo v spopadih v Mariupolu ubitih najmanj 21 proruskih aktivistov.

15:05: Ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom Krima dejal, da je Rusija s priključitvijo polotoka ob Črnem morju postala močnejša. »Prepričan sem, da se bo leto 2014 v zgodovino vpisalo kot leto, ko so se narodi, ki živijo tu, trdno odločili, da se pridružijo Rusiji in s tem potrdili zvestobo zgodovinski resnici in spominu naših prednikov,« je dejal. Opozoril je, da jih čaka še veliko dela, a ob tem izrazil prepričanje, da bodo premagali vse težave.

14:54: Ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom polotoka Krim pozdravil njegovo priključitev Ruski federaciji in dejal, da poteza potrjuje »zgodovinsko resnico«. Ruski predsednik si je v Sevastopolu ogledal vojne ladje in prelet ruskih letal.

14:50: Po podatkih zdravstvenih oblasti so v današnjih spopadih v Mariupolu umrli trije ljudje, 25 pa je ranjenih, poroča AFP.

14:29: Ukrajinsko zunanje ministrstvo je obsodilo obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina na Krimu in ga označilo za načrtno zaostrovanje krize med državama, poroča Reuters.

13:53: Na Putinov obisk polotoka Krim se je že odzval generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, ki je obisk označil za neprimeren. Rasmussen je tudi danes ponovil, da nič ne kaže na umikanje ruskih sil z meje z Ukrajino.

13:30: Do današnjega prelivanja krvi v mestu Mariupol je po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax prišlo med praznovanjem dneva zmage, ko je skupina proruskih protestnikov odkorakala do policijske postaje, ki jo zasedajo njihovi somišljeniki, da bi okrepila odpor proti ukrajinskim vojaškim silam. Po besedah očividcev so jim pri tem nasproti prišli zakamuflirani oboroženi moški.

13:22: V Donecku se nadaljujejo priprave na nedeljski referendum, za katerega so tamkajšnji avtonomisti sklenili, da ga bodo izvedli kljub zavračanju in obsojanju Kijeva in mednarodne skupnosti ter pozivu ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj glasovanje preložijo.

Okoli tri milijone volivcev bo na referendumu odgovarjalo, ali podpirajo neodvisnost regije. Na podobno vprašanje bodo odgovarjali tudi v Lugansku. Kijev je sicer že pred časom sporočil, da rezultatom referenduma ne bo posvečal pozornosti.

13:12: Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes izrazil bojazen, da so mehkejši toni, ki jih je pred dnevi ubral ruski predsednik Vladimir Putin, zgolj uvod v provokacije. Oblasti v Kijevu so zaradi tega okrepile varnostne ukrepe ob današnjih praznovanjih zmage v drugi svetovni vojni.

13:05: Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes sporočil, da se bodo pogajanja o narodni spravi začela v sredo, 14. maja, poroča tiskovna agencija Interfax. »Ukrajina je pripravljena na pogovore, zato v sredo začenja nacionalni dialog,« je sporočil.

Jacenjuk je skupaj z začasnim ukrajinskim predsednikom Oleksandrom Turčinovim sicer že včeraj sporočil, da bodo pripravili pogovore oziroma da je Kijev pripravljen na pogovore z vsemi stranmi, ki si »prizadevajo za legitimne politične cilje in so jih pripravljene braniti z legalnimi sredstvi ter nimajo s krvjo umazanih rok«.

13:03: Iz mesta Mariupol na vzhodu Ukrajine poročajo o spopadih. Kot je sporočil eden od voditeljev samooklicane Donecke ljudske republike Denis Pušilin, je še neidentificirana skupina napadalcev, domnevno pripadnikov Ukrajinske nacionalne garde, začela streljati na civiliste, poroča agencija Itar Tass. Tiskovna agencija Interfax pa poroča, da so ukrajinske sile z napadom poskušale prevzeti nadzor nad policijsko postajo, ki jo skupaj z lokalnim poslopjem notranjega ministrstva zasedajo proruski aktivisti. Vnel se je spopad, v katerem sta po zadnjih informacijah umrla najmanj dva človeka, osem pa je ranjenih.

Kot je še sporočil Pušilin, so razmere v Donecku mirne. V mestu potekajo slovesnosti ob dnevu zmage in priprave na nedeljski referendum o neodvisnosti.

13:00: Ruski predsednik Vladimir Putin je po poročanju tujih tiskovnih agencj pripotoval na do pred kratkim ukrajinski polotok Krim, ki ga je Rusija priključila po referendumu, na katerem je večina prebivalcev podprla tesnejše vezi z Moskvo. Putin je z obiskom polotoka simbolno sklenil sicer mednarodno nepriznano priključitev polotoka k Rusiji.

Ruski predsednik se bo v Sevastopolu po pisanju STA predvidoma udeležil vojaške parade ob 69. obletnici konca druge svetovne vojne ter 70. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola izpod nacističnega jarma. Kot je napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, bo prireditveno prizorišče v Sevastopolu preletelo 70 letal vojaške zračne flote, vključene pa bodo tudi vojaške ladje ruske črnomorske flote.