Putin: »Nisem avtoritaren.«

Ruski predsednik je obudil tradicijo velikih novoletnih tiskovnih konferenc.

Objavljeno
20. december 2012 14.06
Posodobljeno
20. december 2012 14.15
TOPSHOTS-RUSSIA-POLITICS-PUTIN-SYRIA-CONFICT
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin je obudil tradicijo velikih novoletnih tiskovnih konferenc, na kateri se je letos zbralo več kot tisoč ruskih in skoraj 200 tujih novinarjev. Na vprašanja je odgovarjal 4 ure in 33 minut.

Tokratna tiskovna konferenca se po dramaturgiji ni prav nič razlikovala od tistih, ki jih je imel med letoma 2000 in 2008, se je pa precej spremenil njen ton, kar kaže, da se je Rusija precej spremenila, z njo pa menda tudi Putin. »Naš pregovor pravi, da vse teče in se spreminja. Zase seveda ne bom rekel, da sem se spremenil na huje«.

Novinarji so postavljali izjemno provokativna vprašanja. »Ne morem se strinjati z oceno, da sem ustvaril avtoritarni sistem. Po dveh predsedniških mandatih sem se umaknil na položaj premierja. Lahko bi se odločil za spremembe ustave, česar nisem storil. In demokracija je predvsem spoštovanje zakonov. Anarhija, ki je vladala v 90. letih, je privedla tako do diskreditacije gospodarja kot demokracije«.

Na vprašanje, komu bi prepustil upravljanje države, je dejal, da o tem odloča narod na volitvah. »Prej ali slej bom zapustil položaj. Upam, da bodo bodoči voditelji še bolj uspešni, saj ljubim Rusijo«.

Po komplimentu, da je videti energičen, lep in da mu nekatere pripadnice ženskega spola javno izražajo svojo ljubezen, je dobil še vprašanja glede informacij o zdravstvenih težavah, ki krožijo na internetu. »Drugič raje ne glejte več na internet. Takšne informacije koristijo predvsem mojim političnim nasprotnikom, ki hočejo pod vprašanje postaviti legitimnost in sposobnost oblasti. Na vprašanje o zdravju bom odogovoril na tradicionalen način - Tega ne boste dočakali!«