Putin ne vidi izpolnitve niti enega pogoja za podaljšanje sporazuma

Turški predsednik Erdoğan, ki je odigral ključno vlogo pri sklenitvi sporazuma, je danes v Istanbulu izrazil upanje, da bo ta podaljšan.
Fotografija: Recep Tayyip Erdoğan. FOTO: Marin Ludovic/AFP
Odpri galerijo
Recep Tayyip Erdoğan. FOTO: Marin Ludovic/AFP

Niti en ruski pogoj za podaljšanje sporazuma o izvozu žita ni bil izpolnjen, je v četrtek dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Sporazuma ne namerava podaljšati, dokler ne bodo izpolnjeni ruski pogoji. Predsednica evropske komisije pa je opozorila na posledice morebitnega propada sporazuma in dejala, da je odločitev o podaljšanju v Putinovih rokah.

»Želim poudariti, da doslej ni bilo storjeno nič. Prav nič,« je dejal ruski predsednik in poudaril, da Moskva sporazuma, ki se sicer izteče v torek, ne bo podaljšala, dokler ne bodo izpolnjeni njeni pogoji. »Razmislili bomo, kako naprej. Na voljo imamo še nekaj dni,« je dodal.

Podaljšanje sporazuma o izvozu žita je tudi osrednja tema dvodnevnega letnega dialoga na visoki ravni med EU in ZN, ki se je v četrtek začel v mestu La Hulpe južno od Bruslja, je dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Opozorila je na nujnost njegovega podaljšanja, saj bi se v nasprotnem primeru okrepila globalna nezanesljivost preskrbe s hrano.

image_alt
Človek, ki je Putinu zadal najhujši udarec

Podprla je neutrudna prizadevanja generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa za podaljšanje sporazuma in poudarila, da je odločitev o podaljšanju zdaj v Putinovih rokah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodala je, da je EU vzpostavila več kopenskih poti, po katerih se ukrajinsko žito prevaža preko Unije do drugih držav, vendar je ta količina le delček tiste, ki jo lahko tovorna plovila za prevoz žita prepeljejo po morju.

Guterres je medtem dejal, da je partnerstvo med ZN in EU bistveno za ponovno vzpostavitev zaupanja s svetom v razvoju. Zdaj je multilateralizem bolj kot kdaj prej ključen za mir, zaščito planeta in odpravo lakote, je še dodal.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, ki je odigral ključno vlogo pri sklenitvi sporazuma, pa je danes v Istanbulu izrazil upanje, da bo ta podaljšan. Na to temo se je tudi pogovarjal s Putinom. Kot je dejal, sta z ruskim predsednikom istega mnenja glede podaljšanja sporazuma, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska pristanišča v Črnem morju, dokler nista sprti strani julija lani ob posredovanju Turčije in ZN v Istanbulu sklenili sporazuma, ki omogoča ladjam z žitom varen prehod. Sporazum je odtlej pomagal znižati cene hrane po svetu.

Moskva je sicer v preteklosti že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu, če ne bodo v zadostni meri odpravljene ovire za izvoz ruskega žita in gnojil.

Preberite še:

Komentarji: