Razkrili skoraj 300 duhovnikov vpletenih v spolne zlorabe

Katoliški škofi so na spletnih straneh škofij objavili imena odgovornih za številne spolne napade.
Fotografija: Škofija v San Antoniu se uvršča na vrh seznama z največ spolnih napadov. FOTO: Thaier Al-Sudani/Reuters
Odpri galerijo
Škofija v San Antoniu se uvršča na vrh seznama z največ spolnih napadov. FOTO: Thaier Al-Sudani/Reuters

Katoliška cerkev v Teksasu je objavila imena najmanj 298 članov duhovščine, ki so v preteklih 70 letih nadlegovali in spolno zlorabljali otroke. V zlorabe je vpletenih 15 škofij. The New York Times poroča, da so se škofije odločile razkriti imena obtoženih, ker želijo povrniti cerkvi ugled in zaupanje vernikov.

Kardinal Daniel DiNardo, nadškof škofije Galveston-Houston in predsednik ameriške škofovske zveze, se je opravičil žrtvam spolnih napadov. »Odločili smo se objaviti seznam prestopnikov v cerkvi, ker je tako prav, želimo pa tudi ponuditi pomoč in upanje tistim, ki so bili prizadeti,« je povedal.

Škofije so objavile sezname na svojih spletnih straneh, na listah pa so poleg imen navedle tudi kdaj in kje so bili duhovniki posvečeni in v katerih župnijah so opravljali bogoslužje. Večina jih je sicer že umrla, nekateri pa ne opravljajo več duhovniškega poklica. Škofija, ki se uvršča na vrh seznama z največ spolnih napadov, je San Antonio, kjer je otroke zlorabilo kar 56 duhovnikov in drugih cerkvenih uslužbencev. Po številu zlorab je takoj zatem škofija Galveston-Houston, nato so še Dallas, El Paso in Amarillo.


Število spolnih napadalcev je verjetno večje od 300


Paul Petersen, predstavnik združenja žrtev napadov duhovnikov (SNAP), je izpostavil, da seznami, ki so jih objavile škofije, ne vsebujejo dovolj informacij o naravi spolnih prestopov, in je zato pozval policijo in kriminaliste naj raziščejo zgodovino zlorab v zvezni državi Texas. »Podatke na spletnih straneh teksaških škofij niso potrdili primerno usposobljeni strokovnjaki, zato jih moramo obravnavati cum grano salis (s ščepcem soli),« je obrazložil in dodal, da je pravo število spolnih prestopnikov verjetno precej večje od tristo.

Objava seznama spolnih prestopnikov v Teksasu sledi tisti iz Pensilvanije avgusta lani, ko je preiskava velike porote ugotovila, da je cerkev prekrila spolne zlorabe, v katerih je bilo vpleteno več kot tisoč žrtev. V Teksasu, ki je druga največja zvezna država v ZDA, je več kot 8,5 milijona prebivalcev katoliške veroizpovedi.

Komentarji: